Indiai fűszeres bárány joghurttal

Rogan josh

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Indiai fűszeres bárány joghurttal
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg csontos báránycomb
40 dkg darabolt paradicsom
1 és ¼ dkg natúr joghurt
1 teáskanál őrölt chilipaprika
1 evőkanál őrölt koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 és ¼ dl víz
1 teáskanál
2 fej összevágott vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál garam masala
1 evőkanál ghee
vagy
1 evőkanál olaj
A díszítéshez:
igény szerint friss, apróra vágott korianderzöld

Elkészítés:

1. Közepes lángon felforrósítjuk a ghee-t vagy az olajat, és 5 percig kevergetjük, amíg elolvad. Hozzákeverjük a joghurtot, az őrölt chilit, koriandert, római köményt, kardamomot, szegfűszeget, kurkumát, fokhagymát és a gyömbért. Beletesszük a paradicsomot és a sót, majd 5 percig csendesen főni hagyjuk.

2. Beletesszük a zsírtalanított és inas részeitől megtisztított, kockákra vágott húst, és jól megforgatjuk a keverékben. Befedjük és lassú tűzön, időnként megkeverve 90-115 percig főzzük, amíg a bárány megpuhul. Ha a hús kezd leragadni, vizet öntünk rá.

3. Közben egy kis serpenyőben, közepes lángon, zsiradék nélkül 3-4 percig pirítjuk a mandulát, óvatosan rázogatva, amíg aranybarna lesz. Azonnal kivesszük a serpenyőből - ha benne hagynánk, tovább pirulna.

4. A garam masalát a curryhoz adjuk, és összedolgozzuk. A tetejére hintjük a mandulaforgácsot és a korianderzöldet, majd tálaljuk.

Indiában a joghurt és az egyéb tejtermékek fontos fehérjeforrást jelentenek, különösen azok számára, akik vegetáriánus étrenden élnek. Szinte minden étkezésnél kerül joghurt az asztalra, raitaként, vagy lassiként (édes italfajta); amikor mártásokat sűrítenek és ízesítenek, vagy fűszerekhez és pácléhez adják. Indiában és Sri Lankán a joghurtot főleg bivalytejből készítik, amelynek sokkal magasabb a zsírtartalma, mint a tehéntejből gyártott joghurtnak.

Garam masala

Garam masala
4 rúd fahéj
4 evőkanál koriandermag
2 evőkanál római kömény
0.5 teáskanál reszelt szerecsendió
1.5 evőkanál egész fekete bors
1 teáskanál szegfűszeg

1. A kardamomhüvelyt, az összetördelt fahéjrudat, a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fekete szemes borsot és a szegfűszeget külön-külön addig pörköljük, amíg aromájuk illatozni kezd, majd mindegyiket félretesszük hűlni.

2. A kardamomot meghámozzuk, a magokat megtartjuk, a héját eldobjuk.

3. A fűszereket háztartási robotgép keverőjébe tesszük, és addig őröljük, amíg sima port nem kapunk. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. Fertőtlenített üvegben tárolva 3 hónapig is eláll.

Indiai fűszeres bárány joghurttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2948 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Indiai fűszeres bárány joghurttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
cikkek