Indiai fűszeres bárány joghurttal
Rogan josh



Elkészítés:
1. Közepes lángon felforrósítjuk a ghee-t vagy az olajat, és 5 percig kevergetjük, amíg elolvad. Hozzákeverjük a joghurtot, az őrölt chilit, koriandert, római köményt, kardamomot, szegfűszeget, kurkumát, fokhagymát és a gyömbért. Beletesszük a paradicsomot és a sót, majd 5 percig csendesen főni hagyjuk.
2. Beletesszük a zsírtalanított és inas részeitől megtisztított, kockákra vágott húst, és jól megforgatjuk a keverékben. Befedjük és lassú tűzön, időnként megkeverve 90-115 percig főzzük, amíg a bárány megpuhul. Ha a hús kezd leragadni, vizet öntünk rá.
3. Közben egy kis serpenyőben, közepes lángon, zsiradék nélkül 3-4 percig pirítjuk a mandulát, óvatosan rázogatva, amíg aranybarna lesz. Azonnal kivesszük a serpenyőből - ha benne hagynánk, tovább pirulna.
4. A garam masalát a curryhoz adjuk, és összedolgozzuk. A tetejére hintjük a mandulaforgácsot és a korianderzöldet, majd tálaljuk.
Garam masala

1. A kardamomhüvelyt, az összetördelt fahéjrudat, a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fekete szemes borsot és a szegfűszeget külön-külön addig pörköljük, amíg aromájuk illatozni kezd, majd mindegyiket félretesszük hűlni.
2. A kardamomot meghámozzuk, a magokat megtartjuk, a héját eldobjuk.
3. A fűszereket háztartási robotgép keverőjébe tesszük, és addig őröljük, amíg sima port nem kapunk. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. Fertőtlenített üvegben tárolva 3 hónapig is eláll.