Sárga zöldségcurry

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg darabolt kígyóbab
15 dkg friss bébikukorica
1 db zsenge, szeletelt padlizsán
10 dkg karfiolrózsa
2 kisebb szeletelt cukkini
1 kisebb szeletelt piros húsú paprika
1 és ¼ dl zöldségleves
másfél evőkanál halszósz
1 teáskanál reszelt pálmacukor
2 evőkanál földimogyoró-olaj
A díszítéshez:
igény szerint friss, összevágott piros chilipaprika
igény szerint friss korianderzöld
A sárga currykrémhez:
2 szál apróra vágott, fehér fenyérfű
5 fej apróra vágott sonkahagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
8 db szárított piros chilipaprika
1 teáskanál finomra aprított zöldcitromhéj
1 teáskanál garnélakrém
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
másfél evőkanál friss, apróra vágott galangagyökér
1 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál római kömény
1 teáskanál szemes fekete bors
2 teáskanál koriandermag

Elkészítés:

1. A currykrém elkészítése: a chilit leforrázzuk, és 20 percig állni hagyjuk. Lecsepegtetjük, és felaprítjuk. Egy felhevített serpenyőbe beletesszük a borsszemeket, a koriander- és a rómaikömény-magot, a kurkumát, és közepes lángon, zsiradék nélkül 3 percig pörköljük. Mozsárba vagy háztartási robotgépbe tesszük, és finomra őröljük.

2. A chilit, galangagyökeret, fokhagymát, gyömbért, sonkahagymát, fenyérfüvet és a garnélakrémet is mozsárba tesszük, és a fűszerekkel együtt simára őröljük. Belekeverjük a zöldcitromhéjat.

3. A wokot közepes lángon felforrósítjuk, beleöntjük az olajat, és az edényben körbefuttatjuk. Hozzáadunk 2 evőkanálnyi currykrémet, és 1 percig pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl kókusztejjel. Felforraljuk, és 10 percig csendesen főni hagyjuk, vagy amíg besűrűsödik, és az olaj kezd kiválni belőle.

4. Beletesszük a levest, a zöldségeket és a maradék kókuszkrémet és kb. 5 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Belekeverjük a halszószt és a cukrot. Chilivel és korianderrel díszítjük.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Sárga zöldségcurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2065 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Sárga zöldségcurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
twitter