Sárga zöldségcurry



Elkészítés:
1. A currykrém elkészítése: a chilit leforrázzuk, és 20 percig állni hagyjuk. Lecsepegtetjük, és felaprítjuk. Egy felhevített serpenyőbe beletesszük a borsszemeket, a koriander- és a rómaikömény-magot, a kurkumát, és közepes lángon, zsiradék nélkül 3 percig pörköljük. Mozsárba vagy háztartási robotgépbe tesszük, és finomra őröljük.
2. A chilit, galangagyökeret, fokhagymát, gyömbért, sonkahagymát, fenyérfüvet és a garnélakrémet is mozsárba tesszük, és a fűszerekkel együtt simára őröljük. Belekeverjük a zöldcitromhéjat.
3. A wokot közepes lángon felforrósítjuk, beleöntjük az olajat, és az edényben körbefuttatjuk. Hozzáadunk 2 evőkanálnyi currykrémet, és 1 percig pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl kókusztejjel. Felforraljuk, és 10 percig csendesen főni hagyjuk, vagy amíg besűrűsödik, és az olaj kezd kiválni belőle.
4. Beletesszük a levest, a zöldségeket és a maradék kókuszkrémet és kb. 5 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Belekeverjük a halszószt és a cukrot. Chilivel és korianderrel díszítjük.
Zöldségalaplé

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.