Bombayi bárány

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bombayi bárány
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál friss, összevágott korianderzöld
5 evőkanál currypaszta
100 dkg kockára vágott báránycomb
1 evőkanál garam masala
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
10 dl forrásban lévő víz
2 evőkanál ghee
vagy
2 evőkanál olaj
A díszítéshez:
2 levél friss korianderzöld

Elkészítés:

1. A felkockázott bárányhúst 1 evőkanál currykrémmel és a forrásban lévő vízzel wokba tesszük, és összekeverjük. Erős lángon felforraljuk, majd levesszük a lángot takarékra, és fedő alatt 40-50 perc alatt a húst majdnem puhára főzzük. Leöntjük róla a levet és a lét félretesszük. A wokot tisztára töröljük.

2. A ghee-t közepes lángon felforrósítjuk a wokban. Beletesszük a hagymát, és 5-7 percig pirítjuk, amíg megfonnyad és aranybarna lesz. Fokhagymával és garam masalával ízesítjük, és még 2-3 percig pirítjuk. Erős lángra állítjuk, hozzáadjuk a maradék currykrémet, és visszatesszük a húst a wokba. 5 percig sütjük, amíg a hús megpirul. Lassan hozzáöntjük a félretett folyadékot, és lassú tűzön, időnként megkeverve, 15 percig csendesen forraljuk.

3. Beletesszük a felaprított korianderzöldet és 2,5 dl vizet, majd 15 percig csendesen főzzük, vagy amíg a hús megpuhul, és a mártás kissé besűrűsödik. Megsózzuk, és frissen őrölt fekete borsot szórunk rá, ízlés szerint. Egész korianderlevelekkel díszítjük, poppadommal és párolt rizzsel tálaljuk.

Tisztított vaj

Tisztított vaj
18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.

Alap currykrém

Alap currykrém
4 evőkanál koriandermag
2 evőkanál római kömény
2 rúd morzsolt fahéj
2 teáskanál édeskömény
2 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál kardamon
6 gerezd fokhagyma
20 levél friss curry
0.6 dl malátaecet
1.25 dl olaj
1.9 dl malátaecet
1 teáskanál lepkeszegmag
4 db friss babérlevél
1 evőkanál őrölt kurkuma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1.5 teáskanál őrölt chilipaprika

1. Egy kis serpenyőben, közepes lángon külön-külön pörköljük a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fahéjat, az édesköményt, fekete mustármagot és kardamommagot, a lepkeszegmagot és az egész fokhagymagerezdet, kb. 2-3 percig, vagy amíg a fűszerek aromája illatozni kezd.

2. A fűszereket háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük, megvárjuk, míg kihűlnek, és finom porrá őröljük vagy törjük.

3. Hozzáadjuk a currylevelet, a babérlevelet, az őrölt kurkumát, a fokhagymát, a gyömbért, az őrölt chilit, a malátaecetet, és jól összekeverjük.

4. Felforrósítjuk egy serpenyőben az olajat, beletesszük a krémet, és állandó keverés mellett pirítjuk 5 percig. Hozzáadunk még 0,6 dl malátaecetet, és jól elkeverjük benne.

Bombayi bárány
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 900 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Bombayi bárány
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
vegetáriánus ételek