Bombayi bárány

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bombayi bárány
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál friss, összevágott korianderzöld
5 evőkanál currypaszta
100 dkg kockára vágott báránycomb
1 evőkanál garam masala
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
10 dl forrásban lévő víz
2 evőkanál ghee
vagy
2 evőkanál olaj
A díszítéshez:
2 levél friss korianderzöld

Elkészítés:

1. A felkockázott bárányhúst 1 evőkanál currykrémmel és a forrásban lévő vízzel wokba tesszük, és összekeverjük. Erős lángon felforraljuk, majd levesszük a lángot takarékra, és fedő alatt 40-50 perc alatt a húst majdnem puhára főzzük. Leöntjük róla a levet és a lét félretesszük. A wokot tisztára töröljük.

2. A ghee-t közepes lángon felforrósítjuk a wokban. Beletesszük a hagymát, és 5-7 percig pirítjuk, amíg megfonnyad és aranybarna lesz. Fokhagymával és garam masalával ízesítjük, és még 2-3 percig pirítjuk. Erős lángra állítjuk, hozzáadjuk a maradék currykrémet, és visszatesszük a húst a wokba. 5 percig sütjük, amíg a hús megpirul. Lassan hozzáöntjük a félretett folyadékot, és lassú tűzön, időnként megkeverve, 15 percig csendesen forraljuk.

3. Beletesszük a felaprított korianderzöldet és 2,5 dl vizet, majd 15 percig csendesen főzzük, vagy amíg a hús megpuhul, és a mártás kissé besűrűsödik. Megsózzuk, és frissen őrölt fekete borsot szórunk rá, ízlés szerint. Egész korianderlevelekkel díszítjük, poppadommal és párolt rizzsel tálaljuk.

Alap currykrém

Alap currykrém
4 evőkanál koriandermag
2 evőkanál római kömény
2 rúd morzsolt fahéj
2 teáskanál édeskömény
2 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál kardamon
6 gerezd fokhagyma
20 levél friss curry
0.6 dl malátaecet
1.25 dl olaj
1.9 dl malátaecet
1 teáskanál lepkeszegmag
4 db friss babérlevél
1 evőkanál őrölt kurkuma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1.5 teáskanál őrölt chilipaprika

1. Egy kis serpenyőben, közepes lángon külön-külön pörköljük a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fahéjat, az édesköményt, fekete mustármagot és kardamommagot, a lepkeszegmagot és az egész fokhagymagerezdet, kb. 2-3 percig, vagy amíg a fűszerek aromája illatozni kezd.

2. A fűszereket háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük, megvárjuk, míg kihűlnek, és finom porrá őröljük vagy törjük.

3. Hozzáadjuk a currylevelet, a babérlevelet, az őrölt kurkumát, a fokhagymát, a gyömbért, az őrölt chilit, a malátaecetet, és jól összekeverjük.

4. Felforrósítjuk egy serpenyőben az olajat, beletesszük a krémet, és állandó keverés mellett pirítjuk 5 percig. Hozzáadunk még 0,6 dl malátaecetet, és jól elkeverjük benne.

Bombayi bárány
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 775 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Bombayi bárány
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
ételfotó