Kagyló feketebabbal és korianderrel



Elkészítés:
1. A kagylót erős kefével lesúroljuk (1. kép) és „szakálltalanítjuk” (főzés előtt el kell távolítani azt a fonálszerű anyagot, amelynek a segítségével a kagylók a sziklákhoz tapadnak) (2. kép). A törött kagylókat eldobjuk, és azokat is, amelyek kinyíltak és ütögetésre sem csukódnak be. Alaposan leöblítjük.
2. A wokot nagyon forróra hevítjük, beleöntjük az olajat, és az edényt körbeforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen érje az olaj. Beletesszük a pürésített feketebabot, fokhagymát, gyömbért, chilit, felaprított korianderzöldet, koriandergyökeret, és kis lángon 2-3 percig pirítjuk, amíg a fűszerek aromája illatozni kezd.
3. Beleöntjük a rizsbort, és a lángot erősre állítjuk. Egy rétegben beletesszük a kagylók felét, és lezárjuk egy szorosan illeszkedő fedővel. 2-3 percig pároljuk, amíg a kagylók éppen csak kinyílnak. Amelyik kagyló nem nyílik ki, azt eldobjuk. Kivesszük a wokból, és megismételjük az eljárást a maradék kagylóval.
4. A kagylókat kitálaljuk egy tálba, a főzőlét a wokban hagyjuk. Zöldcitromlével, cukorral, a félretett korianderzölddel ízesítjük, és fél percig főni hagyjuk. A mártást a kagylóra öntjük és rizzsel tálaljuk.
![]() |
![]() |