Curry a tenger gyümölcseivel
Chu chee ta-leh



Elkészítés:
1. Kinyitjuk a kókuszkrém konzerveket (ne rázzuk fel) és leszedjük a tetejéről a sűrű réteget. Kb. 2,5 dl-t kell kapnunk.
2. A krémet a wokba öntjük, felforraljuk, majd belekeverjük a currykrémet. Mérsékeljük a lángot, és kb. 10 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a fűszerek aromája illatozni kezd.
3. Hozzákeverjük a tenger gyümölcseit (a királygarnélát a farkával együtt, a fésűkagylót halikra nélkül) és a maradék kókuszkrémet, és 5 percig főzzük. Halszósszal, cukorral, zöldcitromlevelekkel és chilivel fűszerezzük, és 1 percig főzzük. Belekeverjük a bazsalikom felét, a maradékot díszítésre használjuk.
Chu chee currykrém

1. A sütőt mérsékelten melegre, 180 °C-ra (gáznál 4-es fokozat) előmelegítjük, a chilit hőálló tálba tesszük, leforrázzuk annyi vízzel, hogy ellepje, és 20 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet, eltávolítjuk a magházát, a húsát durvára vágjuk.
2. Közben a koriandermagot, a garnélakrémet (folpack fóliába csomagolva) és az egész fehér borsot sütőlapra tesszük, és kb. 5 percnyi sütéssel felszabadítjuk az aromákat.
3. A garnélapasztáról levesszük a fóliát. A megpörkölt fűszereket a feldarabolt chilivel együtt háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük, és hozzáadjuk még a vékony csíkokra vágott, friss kaffir zöldcitromlevelet, a felaprított lila ázsiai sonkahagymát, a finomra reszelt zöldcitromhéjat, a felaprított, friss korianderszárat és -gyökeret, a vékonyan felszeletelt fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a feldarabolt friss galangagyökeret, a felaprított krachait (lásd a megjegyzést) és a felaprított fokhagymagerezdet. Simára keverjük, vagy mozsárban összetörjük. Hozzáönthetünk egy kis citromlevet, ha túl sűrűre sikerül.