Curry a tenger gyümölcseivel

Chu chee ta-leh

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Curry a tenger gyümölcseivel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg nyers, tisztított királyrák
50 dkg fésűkagyló
2 dl konzerv kókuszkrém
3 evőkanál chu chee currykrém
3 dkg friss thai bazsalikom
2 kisebb szeletelt piros chilipaprika
8 db friss, csíkokra vágott kaffircitromlevél
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál reszelt pálmacukor

Elkészítés:

1. Kinyitjuk a kókuszkrém konzerveket (ne rázzuk fel) és leszedjük a tetejéről a sűrű réteget. Kb. 2,5 dl-t kell kapnunk.

2. A krémet a wokba öntjük, felforraljuk, majd belekeverjük a currykrémet. Mérsékeljük a lángot, és kb. 10 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a fűszerek aromája illatozni kezd.

3. Hozzákeverjük a tenger gyümölcseit (a királygarnélát a farkával együtt, a fésűkagylót halikra nélkül) és a maradék kókuszkrémet, és 5 percig főzzük. Halszósszal, cukorral, zöldcitromlevelekkel és chilivel fűszerezzük, és 1 percig főzzük. Belekeverjük a bazsalikom felét, a maradékot díszítésre használjuk.

Ha ezt a könnyű, vörösre párolt curryt tofuval akarjuk elkészíteni (Chu chee tofu), a tenger gyümölcsei helyett használjunk 20 dkg kisütött tofupuffancsot ferdén félbevágva, és készítsük el a fenti recept szerint.

Chu chee currykrém

Chu chee currykrém
2 evőkanál apróra vágott, konzerv galangagyökér
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
3 evőkanál friss, darabolt galangagyökér
10 db apróra vágott sonkahagyma
10 db csíkokra vágott kaffircitromlevél
10 nagyobb piros chilipaprika
1 szál vékonyra szeletelt fenyérfű
0.5 teáskanál friss, apróra vágott koriandergyökér
0.5 teáskanál friss, apróra vágott korianderzöld
2 teáskanál reszelt zöldcitromhéj
1 evőkanál egész fehér bors
1 evőkanál garnélakrém
1 teáskanál koriandermag

1. A sütőt mérsékelten melegre, 180 °C-ra (gáznál 4-es fokozat) előmelegítjük, a chilit hőálló tálba tesszük, leforrázzuk annyi vízzel, hogy ellepje, és 20 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet, eltávolítjuk a magházát, a húsát durvára vágjuk.

2. Közben a koriandermagot, a garnélakrémet (folpack fóliába csomagolva) és az egész fehér borsot sütőlapra tesszük, és kb. 5 percnyi sütéssel felszabadítjuk az aromákat.

3. A garnélapasztáról levesszük a fóliát. A megpörkölt fűszereket a feldarabolt chilivel együtt háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük, és hozzáadjuk még a vékony csíkokra vágott, friss kaffir zöldcitromlevelet, a felaprított lila ázsiai sonkahagymát, a finomra reszelt zöldcitromhéjat, a felaprított, friss korianderszárat és -gyökeret, a vékonyan felszeletelt fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a feldarabolt friss galangagyökeret, a felaprított krachait (lásd a megjegyzést) és a felaprított fokhagymagerezdet. Simára keverjük, vagy mozsárban összetörjük. Hozzáönthetünk egy kis citromlevet, ha túl sűrűre sikerül.

Curry a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1525 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Curry a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
bevásárlólista