Baklava



Elkészítés:
1. A pisztáciát a pirított és a hámozott mogyoróval, a citromhéjjal, a barna cukorral és a fűszerkeverékkel mély tálba tesszük, és alaposan elvegyítjük. Egy 18 cm átmérőjű és 5 cm mély kerek sütőformát kikenünk vajjal. A felengedett fillo-tészta lapjait (kb. 16 lapunk lesz) az edény méretére körbevágjuk. Egyszerre mindig 1 lappal dolgozunk, a többit nedves konyharuhával letakarjuk.
2. Egy tésztalapot a forma aljára fektetünk, és megkenjük olvasztott vajjal. Ráteszünk még 6 réteget, közben mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Ráterítjük a mogyorós keverék egyharmadát, majd ráteszünk még 3 lapot, mindegyiket megkenjük. Most a második harmad mogyorós keverék következik, rá újabb 3 vajas tésztalap kerül. Végül ráterítjük a maradék mogyorós keveréket, és ráteszünk még 3 vajas tésztalapot. Cikkekre vágjuk, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 60 percen át sütjük.
3. Közben egy serpenyőbe öntjük a vizet a mézzel, a citromlével, az extra finom cukorral és a fahéjjal. Felforraljuk és kevergetjük. Csökkentjük a tüzet, és 15 percig kis lángon melegítjük, keverés nélkül, majd levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Kivesszük a baklavát a sütőből, ráöntjük a szirupot, és tálalás előtt hagyjuk megszilárdulni.