Baklava

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baklava
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg hámozott, finomra aprított pisztácia
7 dkg pirított, finomra aprított törökmogyoró
7 dkg hámozott, finomra aprított törökmogyoró
25 dkg fillotészta
vagy
25 dkg mélyhűtött rétestészta
1 db reszelt, héja citrom
1 evőkanál barna cukor
15 dkg olvasztott vaj
A kikenéshez:
kevés olvasztott vaj
A sziruphoz:
2 evőkanál folyékony méz
½ teáskanál őrölt fahéj
30 dkg extra finom kristálycukor
1 evőkanál citromlé
2 és fél dl víz

Elkészítés:

1. A pisztáciát a pirított és a hámozott mogyoróval, a citromhéjjal, a barna cukorral és a fűszerkeverékkel mély tálba tesszük, és alaposan elvegyítjük. Egy 18 cm átmérőjű és 5 cm mély kerek sütőformát kikenünk vajjal. A felengedett fillo-tészta lapjait (kb. 16 lapunk lesz) az edény méretére körbevágjuk. Egyszerre mindig 1 lappal dolgozunk, a többit nedves konyharuhával letakarjuk.

2. Egy tésztalapot a forma aljára fektetünk, és megkenjük olvasztott vajjal. Ráteszünk még 6 réteget, közben mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Ráterítjük a mogyorós keverék egyharmadát, majd ráteszünk még 3 lapot, mindegyiket megkenjük. Most a második harmad mogyorós keverék következik, rá újabb 3 vajas tésztalap kerül. Végül ráterítjük a maradék mogyorós keveréket, és ráteszünk még 3 vajas tésztalapot. Cikkekre vágjuk, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 60 percen át sütjük.

3. Közben egy serpenyőbe öntjük a vizet a mézzel, a citromlével, az extra finom cukorral és a fahéjjal. Felforraljuk és kevergetjük. Csökkentjük a tüzet, és 15 percig kis lángon melegítjük, keverés nélkül, majd levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Kivesszük a baklavát a sütőből, ráöntjük a szirupot, és tálalás előtt hagyjuk megszilárdulni.

Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Ha csak egy pár csepp citromra van szükségünk, ne vágjuk fel, elég ha beleszúrunk, és kinyomjuk a kellő lé mennyiséget.
Könnyebben meghámozható a mogyoró, ha 2 percre leforrázzuk, majd eltávolítjuk a héjat és hagyjuk megszáradni.
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1934 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
recept beküldése