Észak-afrikai szardínia

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Észak-afrikai szardínia
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg konyhakész szardínia
A díszítéshez:
igény szerint félbevágott, grillezett citrom
A pácléhez:
½ teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál pirospaprika
2 teáskanál frissen reszelt citromhéj
3 evőkanál friss, apróra vágott koriander
3 evőkanál citromlé
6 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kibelezett és lepikkelyezett szardíniákat nagy, lapos edénybe tesszük. Egy mély tálban összekeverjük az olívaolajat, a citromlét, a koriandert, a citromhéjat, a római köményt és a paprikát, majd sóval, borssal ízesítjük. A keveréket a halra öntjük, és beleforgatjuk. Lefedjük, és 60 percen keresztül hűtőben pácoljuk.

2. Lecsepegtetjük a halat, félretesszük a páclét. A szardíniát barbecue-halkosárba helyezzük.

3. Közepes hőmérsékleten grillezzük, mindkét oldalukat 3 percig, vagy amíg megbarnulnak, közben gyakran kenegetjük a páccal. Rögtön tálaljuk, grillezett fél citromokkal díszítjük.

Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Ha csak egy pár csepp citromra van szükségünk, ne vágjuk fel, elég ha beleszúrunk, és kinyomjuk a kellő lé mennyiséget.
Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Ha szabadtéri grillezés közben egy marék sót szórunk a kialvó tűzre, az feléleszti a lángokat.
A roston sütés alkalmával a zöldfűszereknek sokféleképpen látjuk hasznát. A zöldfűszereket a parázsra szórjuk, hogy majd ott elégve fűszeres illattal vonják be a grillezni valót. Kiváló erre a rozmaring, az ánizs, az édeskömény, sőt a bazsalikommag is. Egyes zöldfűszerekkel (például snidlingszál, rozmaringág) összeköthetünk vagy -tűzhetünk hal-, illetve húsdarabokat. A babér a halhoz, a kapor vagy a rozmaring a bárányhoz, a bazsalikom a marhahúshoz illik. Érdemes 1-1 szál majoránnát a kukoricacsőre fektetni, ha alufóliába csomagolva parázson megsütjük. Ha a grillezni valót sütés közben páclével kenegetjük, érdemes ecset helyett valamilyen zöldfűszerágat használni hozzá. Ha halat grillezünk, az alufóliába 1-1 citromkarikát és kaporágat is tegyünk.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Észak-afrikai szardínia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1558 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Észak-afrikai szardínia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
twitter