Észak-afrikai szardínia

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Észak-afrikai szardínia
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg konyhakész szardínia
A díszítéshez:
igény szerint félbevágott, grillezett citrom
A pácléhez:
½ teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál pirospaprika
2 teáskanál frissen reszelt citromhéj
3 evőkanál friss, apróra vágott koriander
3 evőkanál citromlé
6 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kibelezett és lepikkelyezett szardíniákat nagy, lapos edénybe tesszük. Egy mély tálban összekeverjük az olívaolajat, a citromlét, a koriandert, a citromhéjat, a római köményt és a paprikát, majd sóval, borssal ízesítjük. A keveréket a halra öntjük, és beleforgatjuk. Lefedjük, és 60 percen keresztül hűtőben pácoljuk.

2. Lecsepegtetjük a halat, félretesszük a páclét. A szardíniát barbecue-halkosárba helyezzük.

3. Közepes hőmérsékleten grillezzük, mindkét oldalukat 3 percig, vagy amíg megbarnulnak, közben gyakran kenegetjük a páccal. Rögtön tálaljuk, grillezett fél citromokkal díszítjük.

Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Ha szabadtéri grillezés közben egy marék sót szórunk a kialvó tűzre, az feléleszti a lángokat.
A roston sütés alkalmával a zöldfűszereknek sokféleképpen látjuk hasznát. A zöldfűszereket a parázsra szórjuk, hogy majd ott elégve fűszeres illattal vonják be a grillezni valót. Kiváló erre a rozmaring, az ánizs, az édeskömény, sőt a bazsalikommag is. Egyes zöldfűszerekkel (például snidlingszál, rozmaringág) összeköthetünk vagy -tűzhetünk hal-, illetve húsdarabokat. A babér a halhoz, a kapor vagy a rozmaring a bárányhoz, a bazsalikom a marhahúshoz illik. Érdemes 1-1 szál majoránnát a kukoricacsőre fektetni, ha alufóliába csomagolva parázson megsütjük. Ha a grillezni valót sütés közben páclével kenegetjük, érdemes ecset helyett valamilyen zöldfűszerágat használni hozzá. Ha halat grillezünk, az alufóliába 1-1 citromkarikát és kaporágat is tegyünk.
Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Ha csak egy pár csepp citromra van szükségünk, ne vágjuk fel, elég ha beleszúrunk, és kinyomjuk a kellő lé mennyiséget.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Észak-afrikai szardínia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1653 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Észak-afrikai szardínia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
szólj hozzá, értékelj