Csirkehús fillo-tésztában



Elkészítés:
1. A kb. 1,5 kg-os csirkét nagy fazékba tesszük a félbevágott hagymával, a sárgarépával, a zellerrel, a citromhéjjal, a babérlevéllel és az egész borssal. Annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyi ellepi, és felforraljuk. Lefedjük, és kis lángon főzzük 60 percen át, illetve amíg a hús átfő.
2. Kivesszük a csirkét, és félretesszük hűlni. Az alaplét felforraljuk, és addig főzzük, amíg bő 6 dl marad belőle. Átszűrjük és félretesszük. A kihűlt csirkehúst falatnyi darabokra vágjuk, kicsontozzuk, és lehúzzuk a bőrét.
3. Az aprított hagymát 5 dkg vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig óvatosan kevergetve pirítjuk. Fokozatosan belekeverjük az átszűrt alaplét a tejjel. Állandó keverés mellett felforraljuk, 1-2 percig kis lángon főzzük, amíg sűrű, sima mártást kapunk. Levesszük a lángról, beletesszük a csirkehúst, és ízesítjük. Hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a sajtot és a tojást.
4. Megolvasztjuk a maradék vajat, és vékonyan kikenünk vele egy mély, 20x30 cm-es fémtepsit. A tésztalapokat keresztben kettévágjuk (egyszerre egy lappal dolgozunk, a többit nedves konyharuha alatt tároljuk). Egy tésztalappal kibéleljük a tepsit, és megkenjük olvasztott vajjal. Szétterítjük a tölteléket a tésztán, és egyenként a tetejére tesszük a többi tésztalapot, mindegyiket megkenjük vajjal, a széleiket lenyomkodjuk.
5. A felső lapokat 6 vagy 8 négyzetre vágjuk. 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 50 percre, amíg aranyszínűre pirul. Melegen tálaljuk.