Kapribogyós halkrokettek

Adag: 12 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 evőkanál kapribogyó
35 dkg lebőrözött, filézett tőkehalfilé
vagy
35 dkg lebőrözött, filézett ördöghalfilé
3 dl tej
6 dkg vaj
6 dkg liszt
1 teáskanál pirospaprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál citromlé
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 db kissé felvert tojás
6 dkg friss, fehér zsemlemorzsa
1 evőkanál szezámmag
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
néhány gerezd citrom
A sütéshez:
igény szerint kukoricaolaj
A tálaláshoz:
igény szerint majonéz

Elkészítés:

1. A szálkáitól megfosztott fehér húsú halfiléket a tejjel nagy serpenyőbe tesszük, sóval, borssal ízesítjük. Forráspontig hevítjük, majd csökkentjük a lángot, és fedő alatt főzzük 8-10 percig, amíg a halhús kezd szétesni. Kivesszük a halat, a tejet félretesszük. A filéket apróra szedjük.

2. Az olívaolajat vagy vajat főzőedényben felforrósítjuk. Beleszórjuk a lisztet, csomómentes péppé keverjük, és folyamatos kevergetés mellett 1 percig pirítjuk. Fokozatosan felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Lassú tűzön felforraljuk és kevergetjük, amíg besűrűsödik.

3. Levesszük a tűzről, beletesszük a halhúst, simára keverjük. Hozzáadjuk a durvára aprított kapribogyót, a pirospaprikát, a fokhagymát, a citromlét, a petrezselymet, és alaposan elvegyítjük a halas masszában. Sózzuk, borsozzuk. Egy másik tálban hűlni hagyjuk. Lefedjük, és 120-180 percre a hűtőbe tesszük.

4. Tányérba öntjük a felvert tojást. Egy másik tányérban összekeverjük a morzsát a szezámmaggal. A halas masszát 12 adagra osztjuk, és mindegyikből 7-8 cm hosszú hengert formálunk. A kroketteket előbb a felvert tojásba, majd a morzsás keverékbe forgatjuk, és 60 percre behűtjük.

5. Az olajat 180-190 °C-ra forrósítjuk fel a fritőzben. A kroketteket adagonként 3-3 percig sütjük, vagy amíg aranybarnára és ropogósra pirulnak. Konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat. Citromgerezdekkel és petrezselyemmel díszítve, tűzforrón tálaljuk, egy tálka majonéz kíséretében.

Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Ha csak egy pár csepp citromra van szükségünk, ne vágjuk fel, elég ha beleszúrunk, és kinyomjuk a kellő lé mennyiséget.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Kapribogyós halkrokettek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1946 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Kapribogyós halkrokettek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
szólj hozzá, értékelj