Pontyhalászlé



Elkészítés:
A megtisztított pontyot szárazra töröljük, majd levágjuk az uszonyait, a farkát és a fejét, majd a hal derekát filézzük, az ikrát és a tejet - ha van benne -, félretesszük.
A filézésből nyert csontokat és a fejet bő vízben főni tesszük, hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát és a sót. Lassú forralással 90-120 percet főzzük, majd leszűrjük.
A halfilét sűrűn beirdaljuk, kb. 2 centis darabokra vágjuk és besózzuk. Közben a leszűrt halászlét lassan forraljuk, tetejére jó minőségű fűszerpaprikát hintünk. Beletesszük az előkészített halfiléket, a halikrát, a haltejet, a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát (télen a lecsót). Ha szükséges, utánasózzuk, és lassan készre főzzük. Ízlés szerint cseresznyepaprikával fűszerezhetjük, de ügyelni kell arra, hogy az étel ne legyen túl erős. Forrón tálaljuk.