Ossobuco citrushéjjal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Ossobuco citrushéjjal
Adag: 6 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db finomra reszelt, héja citrom
1 db finomra reszelt, héja narancs
6 szelet borjúlábszár
1 nagyobb gerezd finomra aprított fokhagyma
2 és fél dl borjúhúsalaplé
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
6 nagyobb apróra vágott bazsalikomlevél
2 és fél dl száraz fehérbor
25 dkg kockára vágott sárgarépa
25 dkg finomra aprított vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál sima liszt
100 dkg kimagozott, kockára vágott paradicsom
vagy
80 dkg konzerv, passzírozott paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint friss, ropogós kenyér

Elkészítés:

1. Nejlonzacskóba szórjuk a lisztet sóval, borssal, és összekeverjük. Hozzáadjuk a húsos borjúlábat, egyszerre kettőt, és összerázzuk, amíg alaposan be nem borítja a liszt. Kivesszük a húst, és a zacskóba rázzuk róla a felesleges lisztet. Az összes húst belisztezzük.

2. Nagy tűzálló edényben 1 evőkanál olajat forrósítunk. Beletesszük a borjúlábat, és 10 percig sütjük, amíg minden oldala barnára sül. Kivesszük az edényből.

3. Ha szükséges, 1-2 evőkanál olajat öntünk az edénybe. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és 5 percig kevergetve pirítjuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a sárgarépát, és folytatjuk a pirítást, amíg megpuhul.

4. Hozzáadjuk a paradicsomot, a bort, az alaplét és a bazsalikomot, majd visszatesszük az edénybe a húst is. Felforraljuk, majd csökkentjük a lángot, lefedjük, és kis lángon 60 percen át főzzük. Kés hegyével ellenőrizzük, hogy puhul-e a hús. Ha nem, folytatjuk a főzést, és 10 perc múlva újra megnézzük.

5. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk fokhagymával, citromhéjjal, narancshéjjal, újra lefedjük, és még 10 percig főzzük. Ha szükséges, utána ízesítjük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és a kenyérrel találjuk.

Télen a paradicsomot és paprikát úgy tárolhatjuk sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagoljuk szalvétába, és egy papírdobozba téve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
Közepesen testes, száraz, gyümölcsös vörösbor illik hozzá.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Borjúhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt póréhagyma
1 szál darabolt szárzeller
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Ossobuco citrushéjjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1408 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Ossobuco citrushéjjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
pinterest