Feketekagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal



Elkészítés:
1. Lesúroljuk vagy ledörzsöljük a kagylókat, és eltávolítjuk róluk a szakállat. Kidobunk minden törött héjat, és minden kagylót, ami nem zárul be a kocogtatásra. A kagylót szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan leöblítjük.
2. Nagy fazékba szórjuk a kagylót, majd hozzáadjuk a bort és a babérlevelet. Nagy lángon lefedve főzzük 3-4 percig, vagy amíg a kagylók ki nem nyílnak, közben időnként megrázzuk. A zárva maradt kagylókat kidobjuk, a többit lecsepegtetjük.
3. A kagylóhúst kiemeljük a héjakból, de a héjak felét megtartjuk. A kagylókat a fél héjakba helyezzük, és egy nagy, lapos, tűzálló tálalóedénybe rendezzük.
4. Kis serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és kis tálkába öntjük. Hozzáadjuk a barna vagy fehér morzsát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Pihentetjük, amíg a vaj egy kicsit megkeményedik. Ujjainkkal vagy két teáskanállal egy nagy csipet vajas keveréket a kagylók héjába töltünk, és jól belenyomjuk.
5. 230 °C-ra előmelegített sütőben sütjük a kagylót 10 percig, vagy amíg jól átforrósodik. Azonnal tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük, citromgerezdeket kínálunk hozzá, hogy a levét rácsepegtethessük.