Feketekagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Feketekagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg élő fekete kagyló
6 evőkanál vaj
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
4 dkg friss kenyérmorzsa
4 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál friss, apróra vágott metélőhagyma
ízlés szerint bors
kevés fehérbor
ízlés szerint
A díszítéshez:
néhány gerezd citrom

Elkészítés:

1. Lesúroljuk vagy ledörzsöljük a kagylókat, és eltávolítjuk róluk a szakállat. Kidobunk minden törött héjat, és minden kagylót, ami nem zárul be a kocogtatásra. A kagylót szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan leöblítjük.

2. Nagy fazékba szórjuk a kagylót, majd hozzáadjuk a bort és a babérlevelet. Nagy lángon lefedve főzzük 3-4 percig, vagy amíg a kagylók ki nem nyílnak, közben időnként megrázzuk. A zárva maradt kagylókat kidobjuk, a többit lecsepegtetjük.

3. A kagylóhúst kiemeljük a héjakból, de a héjak felét megtartjuk. A kagylókat a fél héjakba helyezzük, és egy nagy, lapos, tűzálló tálalóedénybe rendezzük.

4. Kis serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és kis tálkába öntjük. Hozzáadjuk a barna vagy fehér morzsát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Pihentetjük, amíg a vaj egy kicsit megkeményedik. Ujjainkkal vagy két teáskanállal egy nagy csipet vajas keveréket a kagylók héjába töltünk, és jól belenyomjuk.

5. 230 °C-ra előmelegített sütőben sütjük a kagylót 10 percig, vagy amíg jól átforrósodik. Azonnal tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük, citromgerezdeket kínálunk hozzá, hogy a levét rácsepegtethessük.

A metélőhagymát állítsuk vízbe, így tovább őrzi a frissességét.
Nem szárad meg és jellegzetes ízét is megtartja a fokhagyma, ha megpucolva üvegbe vagy dobozba tesszük, olajat öntünk rá és lezárva tároljuk.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.
Feketekagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2596 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Feketekagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
van itthon