Falafel

Csicseriborsó-fasírt

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Falafel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg száraz csicseriborsó
1 nagyobb finomra aprított vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál sütőpor
ízlés szerint
ízlés szerint cayenne-bors
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tálaláshoz:
igény szerint humusz
ízlés szerint pita

Elkészítés:

1. A csicseriborsót éjszakára annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, hogy elég helye legyen megduzzadni. Lecsepegtetjük, fazékba tesszük, friss hideg vízzel leöntjük, felforraljuk, és kb. 60 percen át főzzük, amíg megpuhul. Levesszük a tűzről, és lecsepegtetjük.

2. Turmixgépbe töltjük, és addig keverjük, amíg morzsás krém lesz belőle. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a fűszereket és a sütőport, és tovább mixeljük.

3. A keveréket 30 percig állni hagyjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Tenyérrel mindegyikből golyót gyúrunk, és egy tálra készítjük. 30 percig állni hagyjuk.

4. Serpenyőben vagy wokban bő olajat forrósítunk a sütéshez, óvatosan beletesszük a golyókat, és addig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Szűrőkanállal kivesszük az olajból, és pár percig lecsepegtetjük egy tányérra helyezett papírtörlőn.

5. Szobahőmérsékletűen vagy forrón tálaljuk, a humusszal és a pitával.

Humusz

Humusz
10 dkg száraz csicseriborsó
3-6 evőkanál citromlé
3-6 evőkanál víz
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1.5 dl szezámkrém
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cayenne-bors vagy
1 teáskanál pirospaprika
ízlés szerint
A díszítéshez::
A tálaláshoz::
ízlés szerint friss, szeletelt paradicsom
ízlés szerint friss zöldsaláta
igény szerint pita

1. A csicseriborsót éjszakára annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, hogy elég helye legyen megduzzadni. Másnap lecsepegtetjük, fazékba tesszük, friss hideg vízzel felöntjük, felforraljuk, majd kb. 60 percen át főzzük, amíg megpuhul. Levesszük a tűzről, és lecsepegtetjük.

2. A megfőtt csicseriborsót turmixgépbe töltjük, pépesítjük, és elegendő citromlét és vizet öntünk rá ahhoz, hogy sűrű krém legyen belőle.

3. Hozzáadjuk a fokhagymát, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a szezámkrémet, és sóval ízesítjük. Ha az ízéhez vagy az állagához szükséges, hozzáöntünk még egy kis vizet és citromlét.

4. Tálalóedénybe kanalazzuk, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk a Cayenne-borssal vagy paprikával.

5. Műanyag fóliával befedjük, és tálalás előtt legalább 60 percen át hűtjük. Friss petrezselyemmel díszítve, pitával, friss zöldsalátával és paradicsomszeletekkel tálaljuk.

Falafel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2076 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
Falafel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles körben felfigyeltek rá az utóbbi években. Egyszerű, színes és ízletes konyha, amely elképesztő választékot kínál... bővebben...
lexikon