Sült kolbász paprikaágyon

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült kolbász paprikaágyon
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db különböző színű zöldpaprika
4 gerezd zúzott fokhagyma
½ csokor apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az egészben hagyott zöldpaprikát sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a héja megbarnul. Újságpapírba csomagolva 10 percre félretesszük.

2. Ezalatt a héja felhólyagosodik, és könnyen lehúzható. A sült paprikát félbevágjuk, magházát kiemeljük, húsát hosszanti csíkokra vágjuk.

3. A sütőkolbász bőrét villával több helyütt megszurkáljuk. Serpenyőbe tesszük, kevés vizet öntünk alá és közepes hőfokon barnára sütjük.

4. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a kolbászt, és összemelegítjük.

5. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Párolt rizzsel, burgonyapürével, vajas burgonyával, vagy puliszkával körítjük.

Köríthetjük burgonyapürével vagy vajas burgonyával, sőt puliszkával is.

Vajas burgonya

Kép nélkül
300 dkg burgonya
5 dkg
20 dkg vaj

A burgonyát hosszúkás cikkekre vagy nagyobb kockákra vágjuk, sós vízben fedő alatt puhára főzzük, leszűrjük. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és ráöntjük a burgonyára. Kissé összerázogatjuk, és azonnal tálaljuk.

Párolt rizs

Kép nélkül
40 dkg rizs
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
5 cl olaj vagy
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint
Felöntéshez::
9 dl víz

A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.

Burgonyapüré

Kép nélkül
10 dkg vaj
120 dkg hámozott burgonya
3-5 dl forró tej
ízlés szerint reszelt szerecsendió
A burgonya főzéséhez::
1 teáskanál köménymag
1 púpozott evőkanál

1. A kockára vágott burgonyát, a beirdalt hagymával és a teatojásba zárt köménnyel, a szokásosnál sósabb vízben (nem lesz túl sós) puhára főzzük.

2. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és a főzőedényt a tűzre visszarakva, állandóan rázogatva, kicsit leszárítjuk róla a maradék főzőlét.

3. Finomra összetörjük vagy átnyomjuk a burgonyanyomón. Hozzákeverjük a szerecsendiót és megkóstoljuk. Amennyiben sótlan sózzuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, miközben fakanállal habosra verjük.

4. Hozzáadjuk a vajat, mellyel ismét habosra verjük. A tej hozzáadásával vigyázzunk, mert a különböző burgonyafajták, más-más mennyiségű folyadékot vesznek fel. A jó burgonyapüré, tapintáskor száraznak tűnik, nem ragacsos. Könnyedségét a belé vert levegőtől kapja.

Polenta alaprecept

Polenta alaprecept
25 dkg kukoricadara
15 dl víz
igény szerint

1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.

2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.

Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.

A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.

Sült kolbász paprikaágyon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1684 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Sült kolbász paprikaágyon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
recept beküldése