Sült kolbász paprikaágyon



Elkészítés:
1. Az egészben hagyott zöldpaprikát sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a héja megbarnul. Újságpapírba csomagolva 10 percre félretesszük.
2. Ezalatt a héja felhólyagosodik, és könnyen lehúzható. A sült paprikát félbevágjuk, magházát kiemeljük, húsát hosszanti csíkokra vágjuk.
3. A sütőkolbász bőrét villával több helyütt megszurkáljuk. Serpenyőbe tesszük, kevés vizet öntünk alá és közepes hőfokon barnára sütjük.
4. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a kolbászt, és összemelegítjük.
5. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Párolt rizzsel, burgonyapürével, vajas burgonyával, vagy puliszkával körítjük.
Vajas burgonya
A burgonyát hosszúkás cikkekre vagy nagyobb kockákra vágjuk, sós vízben fedő alatt puhára főzzük, leszűrjük. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és ráöntjük a burgonyára. Kissé összerázogatjuk, és azonnal tálaljuk.
Párolt rizs

A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.
Burgonyapüré

1. A kockára vágott burgonyát, a beirdalt hagymával és a teatojásba zárt köménnyel, a szokásosnál sósabb vízben (nem lesz túl sós) puhára főzzük.
2. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és a főzőedényt a tűzre visszarakva, állandóan rázogatva, kicsit leszárítjuk róla a maradék főzőlét.
3. Finomra összetörjük vagy átnyomjuk a burgonyanyomón. Hozzákeverjük a szerecsendiót és megkóstoljuk. Amennyiben sótlan sózzuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, miközben fakanállal habosra verjük.
4. Hozzáadjuk a vajat, mellyel ismét habosra verjük. A tej hozzáadásával vigyázzunk, mert a különböző burgonyafajták, más-más mennyiségű folyadékot vesznek fel. A jó burgonyapüré, tapintáskor száraznak tűnik, nem ragacsos. Könnyedségét a belé vert levegőtől kapja.
Polenta alaprecept
1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.
2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.
Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.
A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.