Csokoládészimfónia

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Csokoládészimfónia
Adag: 1 sütőforma (8-10 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fehér csokoládéhabhoz:
7 dkg apróra darabolt fehér csokoládé
dl habbá vert tejszín
¼ db citrom leve
1 lap zselatin
vagy
½ teáskanál zselatinpor
A formához:
igény szerint puha vaj
A sötét csokoládéhabhoz:
7 dkg apróra darabolt étcsokoládé
dl habbá vert tejszín
1 lap zselatin
vagy
½ teáskanál zselatinpor
A világos csokoládéhabhoz:
7 dkg apróra darabolt tejcsokoládé
dl habbá vert tejszín
1 lap zselatin
vagy
½ teáskanál zselatinpor
Az olasz tojáshabhoz:
½ dl víz

Elkészítés:

1. Az olasz tojáshabhoz a cukorból - kis edényben - a vízzel cukorszirupot főzünk Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mihelyt elkészül a szirup, az edény alját azonnal hideg vízbe merítjük. Azután a szirupot lassan a tojáshabhoz öntjük, és addig verjük, míg a keverék kihűl.

2. Egy 23,5 x 7,5 x 6,5 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk, a forma aljába sütőpapírt simítunk, úgy, hogy a két végén hosszabbra hagyjuk, és az olasz habot belesimítjuk.

3. A fehér csokoládéhabhoz a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk (vagy a zselatinport 1 evőkanál vízben elkeverve), duzzadni hagyjuk. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. Ha a víz felforrt, az edényt lehúzzuk a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, úgy, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét gőz fölött lassan felolvasztjuk, a tálat levesszük az edényről. Jól kinyomkodjuk a zselatinlapot és a Cointreau narancslikőrrel kis tálba tesszük, állandó keverés mellett a gőz fölött szintén feloldjuk. A tejszínhab egyharmadát a megolvasztott csokoládéba forgatjuk. Ebből a keverékből egy kanálnyit a feloldott zselatinhoz keverünk, majd az egész zselatinkeveréket laza mozdulatokkal beledolgozzuk a csokoládémasszába. A maradék tejszínhabot, a tojáshab egyharmadát és a citromlevet is aláforgatjuk. A keveréket a formába töltjük, a tetejét elsimítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, dermedni hagyjuk.

4. A világos csokoládéhabot a 3. pontban leírtak alapján elkészítjük, de a Cointreau-t vízzel helyettesítjük és elhagyjuk a citromlevet. A keveréket egyenletesen elosztjuk a fehér csokoládéhab tetején, és a formát visszatesszük a hűtőszekrénybe, míg a hab megszilárdul.

5. A sötét csokoládéhabot a 3. pontban leírt lépések alapján készítjük el, a megfelelő hozzávalókat felhasználva. A kész keveréket a világos csokoládéhabra simítjuk. Legalább 180 percre, de jobb, ha egész éjszakára visszatesszük a hűtőszekrénybe.

6. A hab tálra borítása előtt a forma belső peremén késheggyel körben fellazítjuk az anyagot. A forma alját egy pillanatra forró vízbe merítjük, a tetejére vágódeszkát teszünk, és a formát megfordítjuk. A vágódeszkát a formához szorítva a habot gyengéd rázogatással meglazítjuk. Szükség esetén megismételjük a műveletet, majd a formát óvatosan leemeljük. A desszertet felszeletelve kínáljuk.

Ez a harmonikus kompozíció egy-egy réteg fehér csokoládéból, tejcsokoládéból és étcsokoládéból készült habból áll - csodálatosan édes csábítás.
Csokoládészimfónia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1506 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
Csokoládészimfónia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
cikkek