Csokoládészimfónia



Elkészítés:
1. Az olasz tojáshabhoz a cukorból - kis edényben - a vízzel cukorszirupot főzünk Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mihelyt elkészül a szirup, az edény alját azonnal hideg vízbe merítjük. Azután a szirupot lassan a tojáshabhoz öntjük, és addig verjük, míg a keverék kihűl.
2. Egy 23,5 x 7,5 x 6,5 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk, a forma aljába sütőpapírt simítunk, úgy, hogy a két végén hosszabbra hagyjuk, és az olasz habot belesimítjuk.
3. A fehér csokoládéhabhoz a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk (vagy a zselatinport 1 evőkanál vízben elkeverve), duzzadni hagyjuk. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. Ha a víz felforrt, az edényt lehúzzuk a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, úgy, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét gőz fölött lassan felolvasztjuk, a tálat levesszük az edényről. Jól kinyomkodjuk a zselatinlapot és a Cointreau narancslikőrrel kis tálba tesszük, állandó keverés mellett a gőz fölött szintén feloldjuk. A tejszínhab egyharmadát a megolvasztott csokoládéba forgatjuk. Ebből a keverékből egy kanálnyit a feloldott zselatinhoz keverünk, majd az egész zselatinkeveréket laza mozdulatokkal beledolgozzuk a csokoládémasszába. A maradék tejszínhabot, a tojáshab egyharmadát és a citromlevet is aláforgatjuk. A keveréket a formába töltjük, a tetejét elsimítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, dermedni hagyjuk.
4. A világos csokoládéhabot a 3. pontban leírtak alapján elkészítjük, de a Cointreau-t vízzel helyettesítjük és elhagyjuk a citromlevet. A keveréket egyenletesen elosztjuk a fehér csokoládéhab tetején, és a formát visszatesszük a hűtőszekrénybe, míg a hab megszilárdul.
5. A sötét csokoládéhabot a 3. pontban leírt lépések alapján készítjük el, a megfelelő hozzávalókat felhasználva. A kész keveréket a világos csokoládéhabra simítjuk. Legalább 180 percre, de jobb, ha egész éjszakára visszatesszük a hűtőszekrénybe.
6. A hab tálra borítása előtt a forma belső peremén késheggyel körben fellazítjuk az anyagot. A forma alját egy pillanatra forró vízbe merítjük, a tetejére vágódeszkát teszünk, és a formát megfordítjuk. A vágódeszkát a formához szorítva a habot gyengéd rázogatással meglazítjuk. Szükség esetén megismételjük a műveletet, majd a formát óvatosan leemeljük. A desszertet felszeletelve kínáljuk.