Mazsolás sütemény

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Mazsolás sütemény
Adag: 1 tepsi (10-12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg mazsola
1 teáskanál kristálycukor
1 db kissé felvert tojásfehérje
½ teáskanál fűszerkeverék
3 db apróra vágott kandírozott narancshéj
6 dkg finomított barna cukor
6 dkg puha vaj
A munkafelületre:
2 evőkanál liszt

Elkészítés:

1. A tésztát lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával vékonyra nyújtjuk. 9 cm-es kiszúróval köröket szaggatunk belőle. A maradékot óvatosan összehajtogatjuk, újra kinyújtjuk és szaggatjuk, addig ismételve, amíg az egész tésztát fel nem használtuk. Összesen 10-12 kört kapunk.

2. A vajat és a barna cukrot tálban krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a kandírozott gyümölcshéjat és ízlés szerint az őrölt fűszerkeveréket.

3. Minden tésztakarika közepére kanalazunk a töltelékből. A széleiket összefogjuk, és felül összecsippentjük. Újra kör alakúra formázzuk, megfordítjuk, és óvatosan lenyomkodjuk őket a nyújtófával, amíg a tésztán már áttetszenek a mazsolák. Éles késsel, rácsmintát vagdosunk bele. A süteményeket tepsire tesszük, és 10-15 percig pihentetjük.

4. Ecsettel a sütemények tetejére tojásfehérjét kenünk, meghintjük cukorral, és a 220 °C-ra előmelegített sütő felső rácsán 15 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

5. Süteményrácsra tesszük, és ízlés szerint még egy kevés cukrot hintünk rá. Azonnal tálaljuk, de légmentesen záródó edényben akár egy hétig is tárolhatjuk. Fogyasztás előtt újra felmelegítjük.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Mazsolás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1682 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban sülnek, még mutatósak is! A könyvben remek muffin-, tortácska- és süteményreceptek sorakoznak: akár a gyerekek... bővebben...
Mazsolás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban sülnek, még mutatósak is! A könyvben remek muffin-, tortácska- és süteményreceptek sorakoznak: akár a gyerekek... bővebben...
facebook