Kis csokoládés csészék
Petits pots au chocolat



Elkészítés:
1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tejet, a tejszínt, a csokoládét és a hosszában kettéhasított vaníliarudat öntöttvas edényben forráspontig hevítjük. A tojást és a három tojássárgáját meg a cukrot addig verjük a fakanállal, míg sűrű, világossárga masszát kapunk. Az olvasztott csokoládékeveréket hozzáöntjük, és alaposan elkeverjük a tojáskrémmel. A keveréket átszűrjük, a tetején képződött habot fémkanállal leszedjük, a vaníliarudat kidobjuk.
2. A keveréket 6 darab, 1 dl űrtartalmú felfújtas formába, peremig öntjük. A formákat magas falú tepsibe ültetjük, és annyi forró vizet öntünk a tepsibe, hogy a víz szintje a formák pereme alatt 1 cm-re legyen. 30 percig gőzöljük, míg a csokoládékrém felszíne könnyű nyomásra enged, és nem marad krémes az ujjunk. A formákat kiemeljük a vízfürdőből, hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és habrózsát nyomunk a kihűlt krém tetejére. Végül meghintjük kevés reszelt csokoládéval.