Csokoládétorta

Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A tésztához:
12 és fél dkg vaj
2 és fél evőkanál kristálycukor
1 db kissé felvert tojás
1 csepp vaníliaaroma
20 dkg finomliszt
1 csipet
A töltelékhez:
25 dkg apróra darabolt étcsokoládé
2 db tojás
3 evőkanál kristálycukor
20 dkg kockára vágott, puha vaj

Elkészítés:

1. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük. A tojást a vaníliaaromával együtt apránként hozzákeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, és határozott, gyors mozdulatokkal rugalmas, sima tésztává gyúrjuk, cipóvá formázzuk, majd 1 cm vastagra ellapítjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Egy kb. 24 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vagy kapcsos tortaforma alját és oldalát kivajazzuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

3. A tésztát kevés liszttel meghintett munkalapon körülbelül 3 mm vékony, kerek lappá nyújtjuk. A nyújtófára lazán felcsavart tésztalapot a formába fektetjük. A tészta széleit hüvelyk- és mutatóujjunk közé fogott belisztezett tésztagolyó segítségével a forma hullámos oldalához nyomjuk. A felesleges tésztaszéleket éles késsel, vagy a nyújtófát határozott mozdulattal a peremhez szorítva eltávolítjuk. A tésztaalapot 20 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

4. Sütőpapírból 27 cm átmérőjű kört vágunk ki, összecsavarjuk, hogy megtörjön kissé, majd a tésztamasszára fektetjük úgy, hogy a tortaforma oldalát is befedje. A formát a pereméig egyenletesen megtöltjük a lencsével (szárazbabbal, vagy rizzsel), amit nehezéknek használunk, hogy a tészta ne púposodjon fel. A sütőben 10 percig sütjük, majd a lencsét és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tésztát további 5-10 percig sütjük, míg a közepe enyhén barnulni kezd. Kivesszük, és rácsra téve a formában hűlni hagyjuk.

5. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. Ha a víz felforrt, az edényt lehúzzuk a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, úgy, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük az edényről. A tojásokat a tojássárgájával meg a cukorral együtt keverőtálba tesszük, és forró vízzel telt edény fölött (vízgőzben) halványsárga, habos masszává verjük addig, amíg a négyszeresére szaporodik.

6. A vajat kockánként a megolvadt csokoládéba keverjük. A habos masszát óvatosan beleforgatjuk. Alaposan elvegyítjük, de ne keverjük túl sokáig, mert a hab összeesik. Az elősütött tésztára öntjük, és további 10 percig sütjük. Amikor langyosra hűlt, akkor vesszük ki a formából. Rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni. Tálalás előtt 60 percre hidegre tesszük. Tálaláskor meghintjük porcukorral.

A finom torta olvadóan lágy csokoládétöltelékéhez egyaránt remekül illik a whiskyvel ízesített fagylalt vagy a vaníliás tejszínhab.
A lehulló tésztaszéleket ne dobjuk el: légmentesen lezárt csomagolásban a későbbi újrafelhasználásig a fagyasztóban tárolhatjuk.
Csokoládétorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2089 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
Csokoládétorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
van itthon