Forró csokoládéfelfújt

Csokoládé soufflé

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Forró csokoládéfelfújt
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg durvára tört étcsokoládé
4 db tojás
2 és fél dl tej
6 dkg vaj
3 evőkanál finomliszt
2 és fél evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kakaópor
A formákhoz:
ízlés szerint kristálycukor
igény szerint puha vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A csokoládét keverőtálba tesszük. A tejet forráspontig hevítjük, majd a csokoládéra öntjük, és addig keverjük, míg felolvad. A vajat főzőedényben felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és takaréklángon 1 percig pirítjuk, majd a csokoládés tejjel, folyamatos keverés mellett, apránként felöntjük. Felforraljuk, végül hűlni hagyjuk.

2. Hat darab, 2,5 dl űrtartalmú felfújtas forma alját és oldalait kivajazzuk. Hűtőszekrénybe teszszük, és ha a zsiradék megdermedt, megismételjük a műveletet.. Az egyik formát kristálycukorral félig megtöltjük, óvatosan körbeforgatjuk és addig rázogatjuk, míg a cukor a forma belső felületét egyenletesen bevonja. A felesleges cukrot átöntjük a következő formába. A többi sütőformával is hasonlóképpen járunk el.

3. A tojássárgáját belekeverjük a csokoládékeverékbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszitáljuk a cukrot, és fél percig továbbverjük. A kakaóport átszitáljuk, beleforgatjuk. Előbb a tojáshab egyharmadával fellazítjuk a csokoládés keveréket, majd a többi habot kíméletesen, de gyorsan beleforgatjuk. Ne keverjük túl sokáig, mert a massza veszít a térfogatából.

4. Minden előkészített formát a pereméig töltünk a masszával, a tetejét keverőlapáttal elsimítjuk. Az átszitált porcukorral meghintjük, majd a forma belső peremét a hüvelykujjunkkal körbetöröljük, hogy a massza a sütés folyamán könnyebben felemelkedjen. A sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarna kérget kap. Könnyű nyomásra éppen csak szilárdnak kell tűnnie. A felfújtat porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

Könnyebb a formából kiborítani a felfújtat, ha előbb 5 percig pihentetjük. Tovább viszont semmiképp ne hagyjuk a gőzben, mert összeesik!
A felfújt állaga a sütési időtől függ. Mivel nincs két egyforma sütő, ajánlatos próbasütést végezni.
A felfújtak elkészültét ne szurkálással ellenőrizzük, mert a jó puding összeesik. Célszerűbb eljárás, ha a felfújtat óvatosan megdöntjük. Akkor kész, amikor az állománya nem "úszik" meg, szilárd marad, és a forma oldalától könnyen elválik.
A jó felfújt készítésének biztos módszere: a tojásfehérjét verjük fel nagyon keményre, és óvatosan forgassuk az alapmasszába. A térfogata csak így marad meg, a tészta így lesz könnyű. Természetesen a tojáshab keverés közben kissé összeesik, de a térfogata sütéskor ismét megnő, ideális esetben megduplázódik. Éppen ezért kell a sütőformát a legalsó rácsra tenni. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a beáramló levegőtől a felfújt összeeshet. Miután a sütőt elzártuk, a felfújtat még néhány percig hagyjuk benne.
A tojásfehérjét csak az utolsó percben verjük habbá, mert ha áll, nedvességet ereszt, és a felfújtat is felhígítja. Könnyebb felverni, ha csipetnyi cukrot is adunk a tojásfehérjéhez.
Egy magasra nőtt, levegősen lágy soufflé, vagyis felfújt a jó szakács egyik parádés fogása. A nehézséget a tálalás okozza: időben kell az asztalra adni, mielőtt a felfújt kihűl és összeesik.
Forró csokoládéfelfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1836 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
Forró csokoládéfelfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
recepttár