Forró csokoládéfelfújt
Csokoládé soufflé



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A csokoládét keverőtálba tesszük. A tejet forráspontig hevítjük, majd a csokoládéra öntjük, és addig keverjük, míg felolvad. A vajat főzőedényben felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és takaréklángon 1 percig pirítjuk, majd a csokoládés tejjel, folyamatos keverés mellett, apránként felöntjük. Felforraljuk, végül hűlni hagyjuk.
2. Hat darab, 2,5 dl űrtartalmú felfújtas forma alját és oldalait kivajazzuk. Hűtőszekrénybe teszszük, és ha a zsiradék megdermedt, megismételjük a műveletet.. Az egyik formát kristálycukorral félig megtöltjük, óvatosan körbeforgatjuk és addig rázogatjuk, míg a cukor a forma belső felületét egyenletesen bevonja. A felesleges cukrot átöntjük a következő formába. A többi sütőformával is hasonlóképpen járunk el.
3. A tojássárgáját belekeverjük a csokoládékeverékbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszitáljuk a cukrot, és fél percig továbbverjük. A kakaóport átszitáljuk, beleforgatjuk. Előbb a tojáshab egyharmadával fellazítjuk a csokoládés keveréket, majd a többi habot kíméletesen, de gyorsan beleforgatjuk. Ne keverjük túl sokáig, mert a massza veszít a térfogatából.
4. Minden előkészített formát a pereméig töltünk a masszával, a tetejét keverőlapáttal elsimítjuk. Az átszitált porcukorral meghintjük, majd a forma belső peremét a hüvelykujjunkkal körbetöröljük, hogy a massza a sütés folyamán könnyebben felemelkedjen. A sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg szép aranybarna kérget kap. Könnyű nyomásra éppen csak szilárdnak kell tűnnie. A felfújtat porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.