Creme brulée fehér csokoládéval



Elkészítés:
1. A tejszínt közepes méretű edénybe tesszük. A vaníliarudat éles késsel hosszában felhasítjuk, a benne lévő pépet kikaparjuk, és mindkettőt a tejszínhez adjuk. Közepes lángon, óvatosan forráspontig hevítjük, hogy a folyadék átvegye a vanília aromáját, majd az edényt levesszük a tűzről.
2. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy másik edényt félig megtöltve vizet forralunk, majd levesszük a tűzről, a keverőtálat a peremére ráültetjük, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét a gőz fölött felolvasztjuk. A tálat levesszük, és a tojássárgáját óvatosan hozzákeverjük. A csokoládés masszát a forró, aromás tejszínhez öntjük, jól átkeverjük.
3. A keveréket tiszta edénybe öntjük, és ismét óvatosan felforrósítjuk. Melegítés közben folyamatosan - nehogy a krém az edény aljához tapadjon - addig keverjük, míg olyan sűrű lesz, hogy egyenletesen bevonja a kanalat. A tűzről levéve finom szitán átszűrjük, a vaníliarudat kidobjuk. A krémet hat, egyenként kb. 1,2 dl-es tűzálló formába merjük, hűlni hagyjuk. Végül néhány órára – még jobb, ha egész éjszakára – a hűtőszekrénybe állítjuk, míg a krém megdermed.
4. A megdermedt krémet megszórjuk kristálycukorral, majd a formákat előremelegített grillsütőbe tesszük, hogy a cukor karamellizálódjon a tetején. A karamellizálás legfeljebb két órával a tálalás előtt történjék. A creme brulée-t alaposan behűtve tálaljuk.