Creme brulée fehér csokoládéval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 10 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Creme brulée fehér csokoládéval
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl zsíros créme double
13 dkg durvára tört fehér csokoládé
1 rúd vanília

Elkészítés:

1. A tejszínt közepes méretű edénybe tesszük. A vaníliarudat éles késsel hosszában felhasítjuk, a benne lévő pépet kikaparjuk, és mindkettőt a tejszínhez adjuk. Közepes lángon, óvatosan forráspontig hevítjük, hogy a folyadék átvegye a vanília aromáját, majd az edényt levesszük a tűzről.

2. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy másik edényt félig megtöltve vizet forralunk, majd levesszük a tűzről, a keverőtálat a peremére ráültetjük, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét a gőz fölött felolvasztjuk. A tálat levesszük, és a tojássárgáját óvatosan hozzákeverjük. A csokoládés masszát a forró, aromás tejszínhez öntjük, jól átkeverjük.

3. A keveréket tiszta edénybe öntjük, és ismét óvatosan felforrósítjuk. Melegítés közben folyamatosan - nehogy a krém az edény aljához tapadjon - addig keverjük, míg olyan sűrű lesz, hogy egyenletesen bevonja a kanalat. A tűzről levéve finom szitán átszűrjük, a vaníliarudat kidobjuk. A krémet hat, egyenként kb. 1,2 dl-es tűzálló formába merjük, hűlni hagyjuk. Végül néhány órára – még jobb, ha egész éjszakára – a hűtőszekrénybe állítjuk, míg a krém megdermed.

4. A megdermedt krémet megszórjuk kristálycukorral, majd a formákat előremelegített grillsütőbe tesszük, hogy a cukor karamellizálódjon a tetején. A karamellizálás legfeljebb két órával a tálalás előtt történjék. A creme brulée-t alaposan behűtve tálaljuk.

A creme brulee eredeti, angol nevének (burnt cream) jelentése: "égett krém". Állítólag a cambridge-i Trinity College-ból származik. Hagyományosan nagy, lapos edényben készül, hogy a teteje a lehető legnagyobb felületen karamellizálódjon. A brulée-réteget bármilyen cukorból készíthetjük, az eredmény ennek megfelelően változik. A kristálycukor jól olvad, a lágy barna cukor karamellesebb ízt ad.
A karamellbevonat alatt finom csokoládé-vanília krém rejtőzik. A ropogósan kemény kéreg és a lágy krém jól sikerült kontrasztja a klasszikus creme brulée ízletes változatát kínálja.
Karamell helyett 8 dkg felolvasztott étcsokoládét is eloszthatunk a krém tetején.
A creme brulée-t az elkészítés 3. pontjával bezárólag korábban is elkészíthetjük.
Creme brulée fehér csokoládéval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2593 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
Creme brulée fehér csokoládéval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...
vegetáriánus ételek