Esküvői gúla



Elkészítés:
1. A 48 papírformát a muffinsütők mélyedéseibe vagy két rétegben tepsire tesszük.
2. A vajat, a cukrot és a vaníliaaromát tálban habosra keverjük. Apránként hozzáöntjük a tojást, minden adagot jól felverve. A lisztet a tejjel együtt belekeverjük. A tésztát elosztjuk a formákban.
3. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép magasra és keményre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
4. A mázhoz a porcukrot nagy tálba szitáljuk. Beleöntünk 3-4 evőkanálnyi forró vizet, majd simára és olyan sűrűre keverjük, hogy a fakanálra tapadjon. Minden tortácska tetejére kanalazunk belőle. Légmentesen lefedve legalább 1 napig pihentetjük.
5. A tálalás napján óvatosan cukorrózsát vagy friss valódi rózsabimbót helyezünk a tortácskák tetejére.
Összeállítjuk a gúlát: a legnagyobb tálcát vagy üveglapot a végleges tálalóasztalra tesszük, 5 kis oszlopot állítunk rá, és elrendezünk rajta néhány süteményt. Így folytatjuk az emelvény építését, további 3 szinten, amelyekhez már csak 4-4 oszlopot használunk. A legfelső szint közepére tesszük a virágcsokrot.
Az összeállításhoz szükséges: 4 különböző méretű ezüst süteményestálca vagy 1 db 50 cm-es, 1 db 40 cm-es, 1 db 30 cm-es és 1 db 20 cm-es, csiszolt szélű tejüveglap; 13 fehér vagy átlátszó, műanyag tortatartó oszlop; 1 kis csokor friss virág, alacsony vázában.