Sóskasaláta



Elkészítés:
1. A sülteket kis szeletekre vágjuk. A sóskát megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és tetszés szerinti darabokra tépjük. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felaprítjuk, a szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk. A karottát és a spárgát lecsepegtetjük, és a többi hozzávalóval együtt tálba tesszük.
2. Az öntethez a krémsajtot a majonézzel, borral és ecettel elkeverjük és habosra verjük, sóval, borssal, cukorral, Worcester-mártással és citromlével ízesítjük, majd a salátára öntjük és óvatosan elvegyítjük. Salátakehelyben, frissen aprított citromfűvel meghintve tálaljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.