Mediterrán spagetti



Elkészítés:
1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, és visszatesszük a főzőedénybe.
2. Amíg a spagetti fő, a paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk. 1-2 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd leszűrjük, és hideg vízbe dobjuk. A kereszt alakból kiindulva könnyedén lehúzzuk a héjat. A meghámozott paradicsomokat vízszintesen félbevágjuk, és egy tálra helyezett szitán át kinyomjuk a levét és a magokat. A szitán fennmaradt magot kidobjuk, a. paradicsom húsát felaprítjuk és félretesszük.
3. Egy másik tálban összekeverjük az olívaolajat, a fokhagymát, a vékony szeletekre vágott újhagymát, a felaprított ajókát, a citromhéjat, a kakukkfüvet és a vékonyan felszeletelt töltött olajbogyót. Beletesszük a felaprított paradicsomot is, a kinyomott lével együtt alaposan összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A mártást a kifőtt spagettihez keverjük, tálaláskor megszórjuk csíkokra vágott, friss bazsalikommal.