Spagetti citromos-tejszínes mártásban



Elkészítés:
1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, és visszatesszük a főzőedénybe.
2. Amíg a spagetti fő, közepes tűzön összekeverjük a tyúkhúslevest a tejszínnel és a reszelt citromhéjjal. Felforraljuk, közben időnként megkeverjük, majd takarékra véve, lassú tűzön 10 percig főzzük, amíg a lé egy része elpárolog és a mártás kissé besűrűsödik.
3. A mártást és a friss zöldfűszereket a kifőtt spagettihez keverjük, és jól összeforgatjuk. Vékony csíkokra vágott citromhéjjal díszítve tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.