Kelbimbósaláta szalonnamártással

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Kelbimbósaláta szalonnamártással
Adag: 1 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg kelbimbó
2 és fél dkg húsos füstölt szalonna
dl húsleves
dl fehérbor
¼ db citrom leve
1 evőkanál olaj
½ fej hagyma
4 evőkanál ecet
3 ¾ dkg friss krémsajt
¼ csomó metélőhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A zsírtalan húslevest a borral és a citromlével felforraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és 10 percig pároljuk benne a kelbimbót. A tűzhelyről levéve hagyjuk kihűlni.

2. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, kisütjük benne a kockákra vágott szalonnát, majd beletesszük a felaprított hagymát, és üvegesre pároljuk. Ecettel felengedjük, krémsajttal besűrítjük, sóval-borssal fűszerezzük.

3. A kelbimbót kivesszük a léből, lecsepegtetjük és elvegyítjük a mártással. Tálkákban, aprított metélőhagymával meghintve tálaljuk.

A bimbóskel, vagy egy 16. századi botanikai lexikon találó leírása szerint a "sokfejű káposzta" magas, torzsaszerű szárat fejleszt, s leveleinek hónaljában kis "bimbókat".

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Kelbimbósaláta szalonnamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2180 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Saláták
Saláták
(Kossuth Kiadó, 2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal gazdagon... bővebben...
Kelbimbósaláta szalonnamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Saláták
Saláták
(Kossuth Kiadó, 2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal gazdagon... bővebben...
bevásárlólista