Gyümölcsös kenyér

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyümölcsös kenyér
Adag: 3 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg szeletelt mandula
6 dkg mazsola
5 dkg kimagozott aszalt szilva
5 dkg datolya
5 dkg aszalt füge
50 dkg liszt
vagy
6 dkg aszalt meggy
1 csipet őrölt fahéj
1 teáskanál
2 evőkanál tej
5 dkg friss élesztő
1 evőkanál citromhéj
1 evőkanál narancshéj
3 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés:

1. Az aszalt szilvát és a fügét 60 percre meleg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetve lábosba tesszük, hozzáadjuk a kimagozott datolyát és a friss vizet. Kis lángon 15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a gyümölcsöket és deszkára téve felaprítjuk.

2. Tálba tesszük, hozzáadjuk az aszalt meggyet, a szálasra vágott mandulát, majd a felaprított cukrozott narancs- és citromhéjat. A főzővizet 2 dl-nyire beforraljuk. Langyosra hűtjük és belekeverjük az élesztőt.

3. A liszt felét tálba tesszük a sóval és az élesztős folyadékkal együtt. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb) és 60 percet kelesztjük.

4. Belekeverjük a gyümölcsöket, a fűszereket és a maradék lisztet. A tésztát összedolgozzuk .

5. Körülbelül 60 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, három részre osztjuk és ovális alakúra formázzuk.

6. Áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre. Tejjel megkenjük, szeletelt mandulával megszórjuk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 30 percet kelesztjük.

7. Előmelegített, 200 fokos sütőben körülbelül 50 percig sütjük, vagy amíg megbarnul. Akkor kész, ha az alját megkopogtatva üreges hangot hallunk.

Tészta összedolgozása:

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. (A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.

Rendkívül tápláló kenyér, tejjel érdemes fogyasztani.
Jól záródó fémdobozban 5 napig is friss marad.
Gyümölcsös kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1602 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Gyümölcsös kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
könyvek