Zöldfűszeres zsemle

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldfűszeres zsemle
Adag: 1 tepsi (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál szárított zöldfűszer
1 teáskanál szárított levendulavirág
2 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
3 dkg friss élesztő
75 dkg liszt

Elkészítés:

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

3. A liszt felét tálba tesszük a sóval és a szárított zöldfűszerekkel (petrezselyem, tárkony, snidling, zsálya, majoránna, kakukkfű, bazsalikom)együtt. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, a maradék vizet, a bort és az olaj felét.

4. Összedolgozzuk, majd annyi lisztet gyúrunk még hozzá a maradékból, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb).

5. A maradék olajjal kikenünk egy nagy tálat és beletesszük a tésztát. Jól átforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj.

6. Körülbelül 60 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk. Pontosan 24 részre osztjuk, cipóvá formázzuk. A zsemléket egymástól körülbelül 5 cm távolságra két kiolajozott sütőlemezre tesszük.

7. Ízlés szerint a végeket összecsippentjük, hogy ovális formát kapjunk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 15 percig kelesztjük.

8. Hosszanti irányban késsel bevágjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, vagy amíg megbarnul. Akkor kész, ha az alját megkopogtatva üreges hangot hallunk.

Tészta összedolgozása:

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, raga dós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. (A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptekben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.

Zöldfűszeres zsemle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1515 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Zöldfűszeres zsemle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj