Baklava

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baklava
Adag: 1 tepsi (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg dió
12 dkg hámozott mandula
12 db réteslap
1 evőkanál narancsvirágvíz
6 dkg olvasztott vaj
½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fahéj
6 dkg barna cukor
10 dkg pisztácia
A kikenéshez:
kevés vaj
A sziruphoz:
1 evőkanál citromlé
másfél dl víz

Elkészítés:

1. A sziruphoz kis lábosban alacsony hőmérsékleten megmelegítjük a vizet, a cukrot és a citromlét, addig kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd 5 perc alatt kis lángon sűrűre főzzük. Beleöntjük a narancsvizet, és még 2 percig forraljuk. Utána hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A magvak egyharmadát gépben finomra aprítjuk. A maradékot durvára daraboljuk. Az összeset tálba tesszük, és összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a szerecsendióval.

3. Kivajazunk egy akkora vagy valamivel kisebb tepsit, mint amekkora a réteslap. Egy lapot bevajazunk, és a tepsi aljára fektetjük. Ezt további 3 réteslappal megismételjük. A töltelék egyharmadával megkenjük, majd 2 újabb réteg vajas lapot teszünk rá. Megint egyharmad rész töltelék következik, amelyre ismét két vajas lapot fektetünk. Rákenjük a maradék tölteléket is, és 4 vajazott tésztalappal fejezzük be a rétegezést.

4. A felső réteslapokat átlósan bevágjuk, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 30-40 perc alatt ropogósra és aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve ráöntjük a szirupot, és hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, az aljukig elvágjuk a szeleteket.

Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha kész házi réteslapot vásárolunk, s azt töltjük meg.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2096 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban sülnek, még mutatósak is! A könyvben remek muffin-, tortácska- és süteményreceptek sorakoznak: akár a gyerekek... bővebben...
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban sülnek, még mutatósak is! A könyvben remek muffin-, tortácska- és süteményreceptek sorakoznak: akár a gyerekek... bővebben...
ételfotó