Makaróni torta

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A húsmártáshoz:
5 dkg húsos füstölt szalonna
20 dkg csirkemáj
30 dkg érett paradicsom
1 csipet őrölt fahéj
1 és ¼ dl száraz vörösbor
6 dkg vaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint reszelt szerecsendió
A tésztához:
30 dkg liszt
1 teáskanál kristálycukor
15 dkg vaj
ízlés szerint
A töltelékhez:
45 dkg makaróni
15 dkg reszelt parmezán sajt
3 dkg vaj
6 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a sót, a cukrot és a vajat. Ujjainkkal összedolgozzuk, majd ha morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgáját is. A tésztát cipóvá formáljuk. Műanyag fóliával lefedjük és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

2. A húsmártáshoz nagy serpenyőben megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát. Beletesszük a vajat, majd a húst. Barnára sütjük. Hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat. Két percig pirítjuk.

3. Felöntjük a borral és addig főzzük, amíg a nedvesség nagy része elpárolog. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal, fahéjjal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kis lángon 40 percig pároljuk.

4. Közben a makarónit bő, forrásban lévő sós vízben 8 percig, majdnem puhára főzzük.

5. Elkészítjük a besamelmártást.

6. Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 23 centiméteres kapcsos tortaformát. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a forma alját és oldalát. Belenyomkodjuk a formába.

7. A lecsöpögtetett makarónit összekeverjük a húsmártás felével. Egy réteg makarónit a tésztára simítunk, ráhalmozzuk a maradék mártás felét és meglocsoljuk a besamelmártással. Reszelt parmezán sajttal meghintjük. A rétegzést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.

8. A félretett tésztát 23 centiméteres átmérőjű körré nyújtjuk, a tészta tetejére illesztjük, a széleket jól összenyomjuk.

9. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 35 percig sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük. Melegen fogyasztjuk.

Besamelmártás

Besamelmártás
10 dkg liszt
6 dl forró tej
10 dkg vaj
2 dkg
1 mokkáskanál cayenni bors
Montirozáshoz::
2 dkg vaj

Nem pirítjuk, csak "megizzasztjuk" a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.

Makaróni torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2476 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Makaróni torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
szótár