Rakott burgonya másképp



Elkészítés:
1. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük; ha kihűlt, meghámozzuk és karikára vágjuk.
2. 15 dkg diót durvára vágunk. Elkészítjük a besamelmártást, belekeverjük a reszelt parmezán sajtot.
3. Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 23 cm átmérőjű kerek tűzálló tálat.
4. Az alját és az oldalát burgonyakarikákkal kibéleljük. Ráöntünk egy adag besamelmártást, megszórjuk a kockára vágott sonkával és durvára vágott dióval.
5. Egy réteg burgonya, majd a felszeletelt mozzarella következik. Megint burgonya és besamelmártás következik.
6. Zsemlemorzsával megszórjuk, rámorzsoljuk a maradék vajat és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. A félretett félbevágott dióval díszítjük.
Besamelmártás

Nem pirítjuk, csak "megizzasztjuk" a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.