Pikáns pizza

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pikáns pizza
Adag: 1 tepsi (30 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag pizzatészta
15 dkg szeletelt mozzarella sajt
12 dkg reszelt parmezán sajt
6 dkg darabolt aszalt körte
6 dkg durvára tört dió
15 dkg morzsolt gorgonzola sajt
vagy
15 dkg morzsolt márványsajt
1 fej karikára vágott lilahagyma
5 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál levélkékre szedett rozmaring
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük.

2. A kelesztési idő elteltével lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. Belegyúrjuk a reszelt parmezán sajtot is. A pizzát formázzuk, és kiolajozott, 25x38 centiméteres tepsibe nyomkodjuk.

3. Egyenletesen elosztjuk rajta a felszeletelt mozzarellát és a morzsolt penészes sajtot. Meghintjük a darabokra vágott aszalt körtével, a karikára vágott lilahagymával, a durvára vágott dióval és a rozmaringlevéllel. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal.

4. Előmelegített, 230 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A maradék olívaolajjal meglocsolva, forrón kínáljuk.

Pizzatészta

Pizzatészta
30 dkg liszt
1 teáskanál
1.5 dkg élesztő
1.5 dl meleg víz

1. Az élesztőt kis tálba morzsoljuk (1. kép), felöntjük a víz felével és villával szétnyomkodjuk. 10 percre félretesszük.

2. A lisztet és a sót tálba tesszük (2. kép). Hozzáadjuk az élesztős folyadékot a maradék vízzel együtt. Ha a recept más hozzávalót is előír, ebben a fázisban adjuk hozzá. Az alapanyagokat jól összekeverjük.

3. A tésztát cipóvá formázzuk és lisztezett gyúródeszkára tesszük (3. kép). Ezután egyik tenyerünkkel kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (5-6 perc).

4. A tésztát tálba tesszük, tiszta ruhával letakarjuk (4. kép), és meleg helyen körülbelül 60 percet kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk. Ha a nyomás helye megmarad, elkészült.

5. Kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és körülbelül 1 perc alatt átgyúrjuk. Ha egynél több pizzát készítünk, a tésztát annyi részre osztjuk, ahány darabot sütünk. Mindegyik darabot gombóccá formáljuk, majd kézzel ellapítjuk. Nyújtófával körülbelül 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk (5. kép). A tésztát áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre (6. kép). A közepét kissé megnyomkodjuk, hogy a szélén kis perem alakuljon ki. Erre azért van szükség, hogy a sütés során a paradicsommártás ne folyjon le.

6. Ha kézzel akarjuk formálni a pizzát, az ellapított tésztát tegyük be egy kiolajozott pizzaformába, és addig nyújtsuk-nyomkodjuk, amíg kitölti a formát.

7. Miután beletettük a tésztát a formába vagy a tepsibe, 10 percig pihentetjük. Ezalatt a tészta kissé összehúzódik, ugyanakkor meg is emelkedik. A tésztalapot paradicsommártással, tejföllel vagy más mártással bekenjük, a szélét 1-2 cm vastagon szabadon hagyjuk. Rárakjuk a feltétet (7. kép).

8. Calzone készítéséhez ugyanakkorára, 30 cm átmérőjűre nyújtjuk a tésztát. A mártást és a feltétet csak a körlap egyik felére halmozzuk, a másik felét ráhajtjuk (8. kép). A széleket jól összenyomjuk (9. kép).

Pikáns pizza
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(3)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2535 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Pikáns pizza
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(3)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
facebook