Mindent bele pizza



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük.
2. A kelesztési idő elteltével lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A pizzát formázzuk és kiolajozott, 25x38 centiméteres tepsibe nyomkodjuk.
3. Egyenletesen elosztjuk rajta a lecsöpögtetett, feldarabolt paradicsomot. Beborítjuk a csíkokra vágott sonkával, a félbevágott gombával és articsókával, a szardellafilével, a felszeletelt olajbogyóval, fokhagymával és mozzarellával. Meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal.
4. Előmelegített, 230 fokos sütőben 12 percig sütjük. Megszórjuk a morzsolt oregánóval és néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg ropogósra sül. A maradék olívaolajjal meglocsolva, forrón kínáljuk.
Pizzatészta
1. Az élesztőt kis tálba morzsoljuk (1. kép), felöntjük a víz felével és villával szétnyomkodjuk. 10 percre félretesszük.
2. A lisztet és a sót tálba tesszük (2. kép). Hozzáadjuk az élesztős folyadékot a maradék vízzel együtt. Ha a recept más hozzávalót is előír, ebben a fázisban adjuk hozzá. Az alapanyagokat jól összekeverjük.
3. A tésztát cipóvá formázzuk és lisztezett gyúródeszkára tesszük (3. kép). Ezután egyik tenyerünkkel kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (5-6 perc).
4. A tésztát tálba tesszük, tiszta ruhával letakarjuk (4. kép), és meleg helyen körülbelül 60 percet kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk. Ha a nyomás helye megmarad, elkészült.
5. Kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és körülbelül 1 perc alatt átgyúrjuk. Ha egynél több pizzát készítünk, a tésztát annyi részre osztjuk, ahány darabot sütünk. Mindegyik darabot gombóccá formáljuk, majd kézzel ellapítjuk. Nyújtófával körülbelül 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk (5. kép). A tésztát áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre (6. kép). A közepét kissé megnyomkodjuk, hogy a szélén kis perem alakuljon ki. Erre azért van szükség, hogy a sütés során a paradicsommártás ne folyjon le.
6. Ha kézzel akarjuk formálni a pizzát, az ellapított tésztát tegyük be egy kiolajozott pizzaformába, és addig nyújtsuk-nyomkodjuk, amíg kitölti a formát.
7. Miután beletettük a tésztát a formába vagy a tepsibe, 10 percig pihentetjük. Ezalatt a tészta kissé összehúzódik, ugyanakkor meg is emelkedik. A tésztalapot paradicsommártással, tejföllel vagy más mártással bekenjük, a szélét 1-2 cm vastagon szabadon hagyjuk. Rárakjuk a feltétet (7. kép).
8. Calzone készítéséhez ugyanakkorára, 30 cm átmérőjűre nyújtjuk a tésztát. A mártást és a feltétet csak a körlap egyik felére halmozzuk, a másik felét ráhajtjuk (8. kép). A széleket jól összenyomjuk (9. kép).