Pizza friss paradicsommal

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pizza friss paradicsommal
Adag: 1 egész (30 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag pizzatészta
35 dkg érett paradicsom
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál morzsolt oregánó
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük.

2. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd félbevágjuk és a paradicsomvelőt kiszedjük.

3. A kelesztési idő elteltével a tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A pizzát formázzuk és kiolajozott tepsibe terítjük.

4. Egyenletesen elosztjuk rajta a feldarabolt paradicsomot. Beborítjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymával. Sóval, borssal oreganóval ízesítjük. Meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal.

5. Előmelegített, 230 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A maradék olívaolajjal meglocsolva, forrón kínáljuk.

Még finomabb, ha felszeletelt mozzarellával is beborítjuk.
Száraz rozé illik hozzá.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Pizzatészta

Pizzatészta
30 dkg liszt
1 teáskanál
1.5 dkg élesztő
1.5 dl meleg víz

1. Az élesztőt kis tálba morzsoljuk (1. kép), felöntjük a víz felével és villával szétnyomkodjuk. 10 percre félretesszük.

2. A lisztet és a sót tálba tesszük (2. kép). Hozzáadjuk az élesztős folyadékot a maradék vízzel együtt. Ha a recept más hozzávalót is előír, ebben a fázisban adjuk hozzá. Az alapanyagokat jól összekeverjük.

3. A tésztát cipóvá formázzuk és lisztezett gyúródeszkára tesszük (3. kép). Ezután egyik tenyerünkkel kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (5-6 perc).

4. A tésztát tálba tesszük, tiszta ruhával letakarjuk (4. kép), és meleg helyen körülbelül 60 percet kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk. Ha a nyomás helye megmarad, elkészült.

5. Kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és körülbelül 1 perc alatt átgyúrjuk. Ha egynél több pizzát készítünk, a tésztát annyi részre osztjuk, ahány darabot sütünk. Mindegyik darabot gombóccá formáljuk, majd kézzel ellapítjuk. Nyújtófával körülbelül 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk (5. kép). A tésztát áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre (6. kép). A közepét kissé megnyomkodjuk, hogy a szélén kis perem alakuljon ki. Erre azért van szükség, hogy a sütés során a paradicsommártás ne folyjon le.

6. Ha kézzel akarjuk formálni a pizzát, az ellapított tésztát tegyük be egy kiolajozott pizzaformába, és addig nyújtsuk-nyomkodjuk, amíg kitölti a formát.

7. Miután beletettük a tésztát a formába vagy a tepsibe, 10 percig pihentetjük. Ezalatt a tészta kissé összehúzódik, ugyanakkor meg is emelkedik. A tésztalapot paradicsommártással, tejföllel vagy más mártással bekenjük, a szélét 1-2 cm vastagon szabadon hagyjuk. Rárakjuk a feltétet (7. kép).

8. Calzone készítéséhez ugyanakkorára, 30 cm átmérőjűre nyújtjuk a tésztát. A mártást és a feltétet csak a körlap egyik felére halmozzuk, a másik felét ráhajtjuk (8. kép). A széleket jól összenyomjuk (9. kép).

Pizza friss paradicsommal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1500 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Pizza friss paradicsommal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
recepttár