Póréhagymás tésztával töltött sütőtök



Elkészítés:
1. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 4. fokozat). A sütőtök (a legjobb hozzá a hosszúkás, sima héjú ún. kanadai sütőtök) felső egynegyedét (ahol a szára is van) levágjuk, ez lesz a fedél. A másik végéből is levágunk egy keveset, hogy jól megálljon. A magokat és a vizes belső részt kikaparjuk és kidobjuk; a tököt kissé kivájjuk, hogy legyen hely a tölteléknek. A vágott felületeket meghintjük sóval és borssal, majd a tököt kisebb sütőtálba állítjuk.
2. Megolvasztjuk a vajat, és óvatosan puhára pároljuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt, a szerecsendiót, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Sózzuk, fehér borssal ízesítjük, és belekeverjük a főtt tésztát.
3. A tököt megtöltjük a tésztás keverékkel, a fedelét rátesszük, és kicsit meglocsoljuk olívaolajjal. 60 percig sütjük; fontos, hogy mindenhol megpuhuljon. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy puha-e a tök, ha egy nyársat vagy hústűt szúrunk a zöldség legvastagabb részébe.
A hozzávalóknál megadott mennyiségek köretként 4 főre, főételként kettőre elegendőek.