Pastitsio

Görög makaróni sajtszósszal, Görög rakott tészta

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg vastag makaróni
20 dkg reszelt kefalotiri sajt
vagy
20 dkg reszelt manchego sajt
80 dkg paradicsom
vagy
½ teáskanál reszelt szerecsendió
2 evőkanál friss oregánó
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 és fél dl tyúkhúsleves
2 és fél dl vörösbor
8 dkg zsemlemorzsa
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 fej apróra vágott hagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
7 és fél dl görög joghurt
5 db tojás
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint zöldsaláta

Elkészítés:

1. 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 6. fokozat). A húsos mártáshoz vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, és lassú tűzön 10 percig pároljuk a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát.

2. Ha aranyszínűre pirult, hozzáadjuk a darált húst, és erős tűzön, állandóan kevergetve jól átpirítjuk; ha összesülne, kanállal szétpergetjük. Beletesszük a felaprított, hámozott konzervparadicsomot, felöntjük a borral és a húslevessel. Sűrített paradicsommal, az oregánóval és a babérlevéllel ízesítjük. Felforraljuk, majd takarékra véve, fedő alatt 15 percig főzzük. Ezután a fedőt levesszük, és további 30 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. Amíg a hús fő, nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a ziti (vastag makaróni) tésztát. Alaposan lecsepegtetjük, tálba tesszük, és hozzákeverjük a 2 felvert tojást, majd egy négyliteres, kivajazott tűzálló tálba merjük át. Az elkészült húsos mártást a tetejére terítjük.

4. Elkeverjük a joghurtot a 3 felvert tojással, a sajttal és a szerecsendióval, majd a húsos mártás tetejére öntjük. Meghintjük a zsemlemorzsával elkevert reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, ropogós. 20 percig állni hagyjuk, csak ezután szeleteljük. Zöldsalátával tálaljuk.

A kefalotyri és a manchego két kemény, reszelni való sajt. Ha nem kapható, parmezánnal helyettesítsük.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Pastitsio
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2824 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Pastitsio
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
lexikon