Breton homárragu lila articsókával

Ragout de homards bretons aux artichauts violets

| Articsókás rákragu receptek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 db lila articsóka
4 db 50 dkg-os homár
2 db citrom leve
dl olívaolaj
dl konyak
4 evőkanál sűrített paradicsom
22 dkg vaj
2 evőkanál durvára vágott petrezselyemzöld
3 gerezd finomra aprított fokhagyma
20 dl halalaplé
vagy

Elkészítés:

1. Távolítsuk el az articsókák torzsáját, vágjuk le a külső leveleket, és nyesegessük le a megmaradt levelek hegyét. A középső leveleket húzzuk szét, vegyük ki a szívét, és vágjuk az articsókát nyolc darabra. Citromleves vízben tegyük félre.

2. Forrásban lévő vízben főzzük a homárt 5-10 percig, míg vörös nem lesz, majd szűrjük le, és tartsuk jéghideg víz alá. Vegyük ki a húsát a páncélból, és az ollóját meg a farkát tegyük hűvös helyre. A többi páncélt törjük össze, és pirítsuk meg 2 cl forró olívaolajon. Konyakkal flambírozzuk, adjuk hozzá a paradicsompürét, öntsük hozzá a halalaplét vagy zöldségalaplét, forraljuk be a háromnegyedére, majd szűrjük le.

3. Pirítsuk meg az articsókát 2 cl olívaolajban és 4 evőkanál vajban, majd itassuk szárazra.

Vágjuk át hosszában a homár farkát és ollóját, kicsit pirítsuk meg, maid tegyük félre.

4. Tegyük a petrezselymet és fokhagymát a serpenyőbe, és öntsük rá a mártást. Keverjük hozzá a maradék vajat, és főzzük be sziruposra. Rendezzük el az articsókát, a homárfarkakat és -ollókat a tányérokon, öntsük rá a mártást, daraboljuk fel a homár húsát, tegyük ezt is a tányérokra, és tálaljuk.

A homárt először 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy érzéketlenné tegyük. A homár farkát törlőkendővel megfogjuk. Egy éles kés hegyét a fej közepére helyezzük, és a két szeme között gyorsan, erőteljesen átszúrjuk a fején a pengét a deszkáig.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Breton homárragu lila articsókával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1272 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
Breton homárragu lila articsókával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
lexikon