Marhapörkölt provence-i módra
Estouffade de taureau a la provencale



Elkészítés:
1. A szalonnakockákat 2,5 dkg vajban süssük aranybarnára. Tűzálló tálban pirítsuk meg a húst a hagymával, sózzuk és borsozzuk meg.
2. Adjuk hozzá a szalonnát, a lisztet és a fokhagymát. Öntsük rá a fehérbort és a húslevest, adjuk hozzá a paradicsomot. Süssük a sütőben 120 percen át, 180 °C-on.
3. Közben szeleteljük fel és süssük meg a gombát a maradék vajban. Amikor a hús megpuhult, adjuk hozzá a gombát és az olajbogyót, majd további 15 percig melegítsük kis lángon.
Tálaljuk forrón, camargue-i rizzsel.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.