Aszpikos bárányragu fokhagymás vinaigrette-öntettel

Daube d'agneau en gelée vinaigrette de la garrigue

| Báránykocsonya receptek
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A bárányraguhoz:
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
120 dkg kicsontozott báránycomb
vagy
120 dkg kicsontozott báránylapocka
vagy
4 db borjúláb
4 evőkanál olívaolaj
4 szál karikára vágott sárgarépa
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 és fél dl zöldségleves
7 és fél dl száraz fehérbor
1 szem szegfűszeg
1 csokor bouquet garni
ízlés szerint bors
ízlés szerint
Az öntethez:
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál finomra vágott borsikafű
1 evőkanál friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. Az előkészített (leforrázott, leperzselt) húst vágjuk 4-5 darabra. Dörzsöljük be sóval és borssal, majd egy agyag- vagy öntöttvas edényben, esetleg nagyobb serpenyőben, olívaolajon körös-körül pirítsuk meg. Vegyük ki a húst a fazékból, majd tegyük bele a répát, a hagymát és a fokhagymát, és enyhén pirítsuk meg.

2. Közben forraljuk fel a zöldséglevest. Vegyük ki a zöldséget az edényből, és öntsük ki az olajat. Tegyük vissza a húst, a zöldséget, a báránylábat és a szegfűszeget az edénybe, majd öntsük rá a fehérbort és a levest. Lefedve főzzük lassú tűzön 90 percig. Amikor a hús és a zöldség megpuhul, vegyük ki, de a lábat hagyjuk benne, és főzzük puhára. Csontozzuk ki a lábat.

3. A levet öntsük tálba, nagyon gondosan szedjük le a zsírt. Tegyünk próbát, hogy kocsonyásodik-e a lé, vagyis egy keveset öntsünk ki tányérra, és tegyük a hűtőbe. Ha megdermed, akkor töltsünk pár kanálnyit egy tálba, tegyük bele a zöldséget és a húst, majd tegyük rá a lábat. Rendezzük el szépen.

4. Öntsuk rá a maradék levet, hagyjuk kissé hűlni, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálalás előtt borítsuk ki a tálból. Ha nem jön ki könnyen, mártsuk a tálat rövid időre forró vízbe. Az öntethez hámozzuk meg és forrázzuk le a fokhagymát, majd zúzzuk péppé a többi fűszerrel (zellerzöld, turbolya, kakukkfű, borsikafű és rozmaring) együtt. Keverjünk hozzá olívaolajat, és sózzuk, borsozzuk meg.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Aszpikos bárányragu fokhagymás vinaigrette-öntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2183 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
Aszpikos bárányragu fokhagymás vinaigrette-öntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
twitter