Fokhagymás-paradicsomos focaccia

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Fokhagymás-paradicsomos focaccia
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg liszt
6 kisebb érett paradicsom
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 és fél dkg friss élesztő
másfél dl langyos víz
5 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál
2 teáskanál szárított oregánó
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

3. A lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal, 2 evőkanál olajjal és a maradék vízzel együtt. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb).

4. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd cikkekre vágjuk.

5. Körülbelül 90 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 1 percig gyúrjuk. Áttesszük egy kiolajozott, 25 x 38 centiméteres peremes tepsibe és a kezünkkel ellapítjuk. Ujjunkkal megnyomkodjuk, villával megszurkáljuk.

6. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomot és a zúzott fokhagymát.

7. Meglocsoljuk a maradék olajjal, meghintjük borssal és a szárított oregánóval. Előmelegített, 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.

Tészta összedolgozása:

a) A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

b) A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. (A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptekben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

c) A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

d) A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.

Olcsó és ízletes recept Apuliából, az olasz "csizma" sarkából.
Fokhagymás-paradicsomos focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2676 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Fokhagymás-paradicsomos focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
szótár