Zöldséges focaccia

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges focaccia
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg vöröshagyma
50 dkg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
1 csokor petrezselyem
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
másfél dl meleg víz
2 evőkanál száraz fehérbor
1 dl olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

3. A lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal, 2 evőkanál olajjal, a borral és a maradék vízzel együtt. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb).

4. A megtisztított zöldségeket karikára vágjuk.

5. Körülbelül 90 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk.

6. A tésztát áttesszük egy kiolajozott, 25x38 centiméteres peremes tepsibe és a kezünkkel ellapítjuk. Ujjunkkal megnyomkodjuk, villával megszurkáljuk.

7. Egyenletesen elosztjuk rajta a zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet. Meglocsoljuk a maradék olajjal és meghintjük a durva szemű sóval.

8. Előmelegített, 220 fokos sütőben 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.

Tészta összedolgozása:

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük.

(A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptekben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.

Zöldséges focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1503 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Zöldséges focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
van itthon