Fűszeres tonhal balzsamecettel
Elkészítési idő:
15 perc
Munkaidő: 5 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A tonhalszeleteket egymás mellé fektetjük (1. kép), és közepes tűzön mindkét oldalon jól átsütjük (2. kép) - ez kb. 10 perc, a hal vastagságától függően.
2. A tonhalat tányérra tesszük, megsózzuk, meghintjük petrezselyemmel és bazsalikommal (3. kép), meglocsoljuk a balzsamecettel (4. kép).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Szabadtűzön, roston is elkészíthetjük ezt a fogást, így még különlegesebb ízhatást érhetünk el.
A friss tonhal húsa kiszárad, ha túl sokáig sütjük. Akkor a legjobb, ha a közepe kissé még rózsaszín.
Tonhal helyett bármilyen más halszeletet vagy halfilét is használhatunk a recepthez. Egészségesebb, ha olajban sütés helyett grillezzük.
A balzsamecetet az olaszországi Modenában készítik. Erjesztés nélküli fehér szőlőből készül, amit ugyanúgy érlelnek, mint a bort, így az íze gazdagabb lesz. A balzsamecetet csak húszéves érlelés után lehet forgalomba hozni. Ha nem szerezhető be, használhatunk vörösborecetet.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.