Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sprotni
10 dkg liszt
1 db tojás
3 evőkanál tej
ízlés szerint
A fűszeres-chilis majonézhez:
20 dkg majonéz
2 teáskanál apróra vágott kapribogyó
2 teáskanál apróra vágott bazsalikom
2 db apróra vágott cseresznyepaprika
vagy
2 db apróra vágott piros chilipaprika
2 teáskanál citromlé
2 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A halat megmossuk, és nedvszívó papírra téve jól lecsepegtetjük. Lisztbe forgatjuk, majd a tejjel elkevert, felvert tojásba mártjuk (1. kép).

2. Nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és a bepanírozott halat kisebb adagokban, bő, forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük (2. kép). Nedvszívó papírra szedve lecsepegtetjük (3. kép), és amíg az összes hal kisül, melegen tartjuk.

3. A mártáshoz a majonézt jól kikeverjük a felaprított chilipaprikával, a citromlével, a petrezselyemmel, a bazsalikommal és a kapribogyóval (4. kép). Külön kis tálkában kínáljuk a hal mellé „mártogatósnak”.

Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel
Ha erős paprikát, chilipaprikát aprítunk, viseljünk kesztyűt, hogy elkerüljük a bőrirritációt. Az aprításhoz kés helyett ollót is használhatunk. Ne feledjük, a legcsípősebb rész mindig a magház, ezért ha nem szeretjük a túl csípőset, távolítsuk el a magokat.
Ha a fűszernövényeket frissen szeretnénk megőrizni, csavarjuk nedves konyharuhába, és tegyük a hűtőbe.
A sprotni rendkívül ízletes, tengeri apróhal. Annyira kicsi, hogy sütés előtt nem is kell megtisztítani – fejével-farkával együtt egyben is meg lehet enni.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 47279 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz ízek Olasz ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi szakszókincsbe: pasta, antipasto, pesto, risotto, salami, parmezan, pecorino. Az olasz konyha változatosságát a napsütötte... bővebben...
Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz ízek Olasz ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi szakszókincsbe: pasta, antipasto, pesto, risotto, salami, parmezan, pecorino. Az olasz konyha változatosságát a napsütötte... bővebben...
recept beküldése