Sült sprotni fűszeres-chilis majonézzel



Elkészítés:
1. A halat megmossuk, és nedvszívó papírra téve jól lecsepegtetjük. Lisztbe forgatjuk, majd a tejjel elkevert, felvert tojásba mártjuk (1. kép).
2. Nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és a bepanírozott halat kisebb adagokban, bő, forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük (2. kép). Nedvszívó papírra szedve lecsepegtetjük (3. kép), és amíg az összes hal kisül, melegen tartjuk.
3. A mártáshoz a majonézt jól kikeverjük a felaprított chilipaprikával, a citromlével, a petrezselyemmel, a bazsalikommal és a kapribogyóval (4. kép). Külön kis tálkában kínáljuk a hal mellé „mártogatósnak”.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.