Hagymás-gombás rizottó



Elkészítés:
1. A szárított porcini (vargánya) gombát 45 percre forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A tyúkhúslevest felforraljuk.
2. Közben egy másik lábosban felolvasztjuk a vajat, és kis lángon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
3. Hozzáadjuk a rizst (1. kép), és 1 percig pirítjuk. Felöntjük egy csésze forró tyúkhúslevessel (2. kép), és felforraljuk. Gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg csaknem az összes folyadék elpárolgott.
4. Még egy csésze húslevest öntünk alá, és gyakran keverve addig főzzük, amíg a rizs ezt a levet is beszívja. Hozzáadjuk a porcini gombát, a friss gombát (3. kép), és a fenti módon tovább adagoljuk a rizs alá a húslevest (kb. 20 perc).
5. Hozzáadjuk a petrezselymet és a parmezán sajtot (4. kép), és lefedve, kis lángon további 2 percig pároljuk. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.