Sütőtökkel töltött ravioli



Elkészítés:
1. A töltelékhez a sütőtököt tepsiben, közepesen meleg sütőben (180 °C) 60 percet sütjük, majd kihűtjük. Félbevágjuk, kivesszük a magokat, a tökhúst kanállal kivájjuk, és villával összetörjük. Sóval, metélőhagymával és szerecsendióval ízesítjük.
2. A tésztához a lisztet és a sót tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a kissé felvert tojásokat. Fokozatosan összedolgozzuk a lisztet és a tojást, majd a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és simára, rugalmasra gyúrjuk (kb. 5 perc). Letakarva 30 percig pihentetjük.
3. A tészta negyedét sodrófával vagy tésztagéppel igen vékony téglalappá nyújtjuk. A másik negyedrészből az előzőnél kissé nagyobb téglalapot készítünk.
4. A tölteléket kanalanként az első téglalapra helyezzük, egyenes sorokban, 5 cm-es közöket hagyva (1. kép). A töltelékek közét megkenjük a felvert tojással (2. kép), és a másik kinyújtott lappal óvatosan befedjük. A töltelékek között a tésztát jól összenyomjuk (3. kép).
5. A tésztát lisztezett tésztavágóval vagy éles késsel kis négyzetekre vágjuk (4. kép), majd a maradék tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el. A kész raviolit a főzésig lisztezett tálcán, egymás mellé helyezve tároljuk.
6. Bő, forrásban lévő, sós vízben kb. 4 percig főzzük, majd leszűrjük. A raviolit előmelegített tálba helyezzük.
7. Kisebb lábosban felforrósítjuk a vajat, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Ráöntjük a kifőtt raviolit. Tetejét tálaláskor meghintjük reszelt pecorino sajttal és a maradék, felaprított metélőhagymával.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |