Penne tejszínes tengeri mártásban

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg nyers rák
20 dkg fésűkagyló
1 ¾ dl tejszín
50 dkg rövid csőtészta
vagy
50 dkg penne
1 fej apróra vágott hagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál apróra vágott bazsalikom
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A rákot megtisztítjuk, kierezzük, a halfilét 3 cm-es kockákra vágjuk. A kagylót megtisztítjuk, a lazacot csíkokra vágjuk (1. kép).

2. Felforraljuk a tyúkhúslevest, beletesszük a rákot, és kb. 1 perc alatt rózsaszínűre főzzük. A levesből kivesszük. Beletesszük a halat, ezt is ugyanúgy 1 percig főzzük, ha kifehéredik, kivesszük. Ugyanezt megismételjük a kagylóval. A levest és a kifőtt tengeri ételeket félretesszük.

3. Felolvasztjuk a vajat, majd a hagymát és a fokhagymát, és közepes tűzön üvegesre pároljuk.

4. Felöntjük a húslevessel (2. kép), tejszínnel és a citromlével, majd felforraljuk. További 5 percig főzzük, amíg a mártás kb. a felére besűrűsödik.

5. Közben forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük a pennét, és leszűrjük.

6. A tenger gyümölcseit a mártásba tesszük (3. kép), összemelegítjük, majd a tűzről levéve gyorsan belekeverjük a felvert tojássárgáját és a bazsalikomot (4. kép). A mártást a forró tésztára öntve, azonnal tálaljuk.

Penne tejszínes tengeri mártásban Penne tejszínes tengeri mártásban Penne tejszínes tengeri mártásban Penne tejszínes tengeri mártásban
Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Ehhez a mártáshoz bármilyen tengeri eledelt felhasználhatunk - készíthetjük éti kagylóból, osztrigából, tintahalból is. A halfilé fajtája sem lényeges - használjuk a legolcsóbbat és a legkönnyebben beszerezhetőt, mindig az adott évszaknak megfelelően.
A tengeri ételeket szinte csak át kell melegíteni, ha túl sokáig főzzük, húsuk száraz és kemény lesz.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Penne tejszínes tengeri mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4197 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz ízek Olasz ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi szakszókincsbe: pasta, antipasto, pesto, risotto, salami, parmezan, pecorino. Az olasz konyha változatosságát a napsütötte... bővebben...
Penne tejszínes tengeri mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz ízek Olasz ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi szakszókincsbe: pasta, antipasto, pesto, risotto, salami, parmezan, pecorino. Az olasz konyha változatosságát a napsütötte... bővebben...
szótár