Narancslikőr-trifle

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Narancslikőr-trifle
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A narancszseléhez:
1 db cikkekre vágott narancs
3 dl narancslé
dl víz
1 evőkanál zselatin
2 dl habbá vert tejszín
A tésztához:
1 db piskóta
2 evőkanál narancslikőr
1 és ¼ dl narancslé
A vaníliakrémhez:
másfél dl tej
1 csomag vaníliás cukor
½ dl tejszín
3 evőkanál kristálycukor
másfél kiskanál reszelt narancshéj

Elkészítés:

1. A tésztát 2 lapba vágjuk, a vágatot narancslekvárral megkenjük, majd újra összeillesztve 1 cm-es kockákra aprítjuk. Nagy üvegtál vagy poharak aljára terítjük, és a likőrrel összekevert narancslé felével meglocsolva 30 percig pihentetjük.

2. A vaníliakrémhez a tojássárgákat cukorral, citromhéjjal meg keményítővel simára keverjük, és tejjel, tejszínnel apránként felengedjük.

3. Gőzön, állandóan verve krémmé főzzük, majd a gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük.

4. A narancszseléhez a zselatint a vízzel simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd a narancslé felével meg a cukorral ízesítve még 2-3 percig a tűzön kevergetjük. A maradék narancslevet is belekeverjük, majd egy 17x17 cm-es tálba töltve jégbe hűtjük. Ha megdermedt, kockákra vágjuk.

5. A vaníliakrém felét a tésztára simítjuk, a többi tésztát ráterítjük, és a maradék sziruppal meglocsoljuk. A vaníliakrémet meg a tejszínhabot rárétegezzük, a zselékockákkal beborítjuk, és narancscikkekkel díszítjük. 180 percre jégbe hűtjük.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.

Piskóta

Piskóta
12 db tojás
1 csipet
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Narancslikőr-trifle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1615 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
(Vince Kiadó, 1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták sütve és hűtve, könnyű krémek, dús habok és egyszerű parfék, melyek gazdagon koronázzák étkezéseinket, vagy akár édesen... bővebben...
Narancslikőr-trifle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
(Vince Kiadó, 1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták sütve és hűtve, könnyű krémek, dús habok és egyszerű parfék, melyek gazdagon koronázzák étkezéseinket, vagy akár édesen... bővebben...
szótár