Olasz trifle

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Olasz trifle
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db készen vásárolt piskóta
A bevonathoz:
3 evőkanál kristálycukor
A sziruphoz:
dl édes, vörös vermut
1 evőkanál kristálycukor
másfél dl víz
A vaníliakrémhez:
1 doboz szűrt, összevágott sárgabarackbefőtt
2 csomag vaníliás cukor
2 és fél dl tejszín
2 és fél dl tej
6 kiskanál finomliszt

Elkészítés:

1. A kerek piskótalapot vízszintesen félbevágjuk (1. kép), alufóliára fektetjük.

2. A sziruphoz a cukrot a vízben tűzön felolvasztjuk, és a lángot elzárva alatta, a vermuttal ízesítjük.

3. A krémhez a tojássárgákat cukorral meg liszttel simára keverjük, és tejjel elkevert tejszínnel felengedjük (2. kép). Gőzön, kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd a gőzről levéve a vaníliás cukorral ízesítjük. Folpackkal letakarva hűtjük ki, nehogy megbőrösödjön.

4. Egy kevés barackot a krémbe keverünk (3. kép), és egy vékony réteget alufóliával bélelt tálra simítunk, az egyik tésztalapot ráfektetjük. Sziruppal bőven meglocsoljuk, majd krémmel megkenjük, a maradék barackkal megszórjuk. Erre a második lapot fektetjük, ezt is krémmel megkenjük, és 8 órára jégbe hűtjük.

5. A bevonathoz a sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot beleszórjuk, majd még addig verjük, amíg a cukor fel nem oldódott.

6. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire átemeljük, a tojáshabbal körös-körül bevonjuk (4. kép), és 10-15 perc alatt kissé pirosra sütjük. Cikkekre vágva tálaljuk.

Olasz trifle Olasz trifle Olasz trifle Olasz trifle
Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.

Piskóta

Piskóta
12 db tojás
1 csipet
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Olasz trifle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1553 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
(Vince Kiadó, 1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták sütve és hűtve, könnyű krémek, dús habok és egyszerű parfék, melyek gazdagon koronázzák étkezéseinket, vagy akár édesen... bővebben...
Olasz trifle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
(Vince Kiadó, 1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták sütve és hűtve, könnyű krémek, dús habok és egyszerű parfék, melyek gazdagon koronázzák étkezéseinket, vagy akár édesen... bővebben...
pinterest