Olasz trifle



Elkészítés:
1. A kerek piskótalapot vízszintesen félbevágjuk (1. kép), alufóliára fektetjük.
2. A sziruphoz a cukrot a vízben tűzön felolvasztjuk, és a lángot elzárva alatta, a vermuttal ízesítjük.
3. A krémhez a tojássárgákat cukorral meg liszttel simára keverjük, és tejjel elkevert tejszínnel felengedjük (2. kép). Gőzön, kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd a gőzről levéve a vaníliás cukorral ízesítjük. Folpackkal letakarva hűtjük ki, nehogy megbőrösödjön.
4. Egy kevés barackot a krémbe keverünk (3. kép), és egy vékony réteget alufóliával bélelt tálra simítunk, az egyik tésztalapot ráfektetjük. Sziruppal bőven meglocsoljuk, majd krémmel megkenjük, a maradék barackkal megszórjuk. Erre a második lapot fektetjük, ezt is krémmel megkenjük, és 8 órára jégbe hűtjük.
5. A bevonathoz a sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot beleszórjuk, majd még addig verjük, amíg a cukor fel nem oldódott.
6. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire átemeljük, a tojáshabbal körös-körül bevonjuk (4. kép), és 10-15 perc alatt kissé pirosra sütjük. Cikkekre vágva tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Piskóta
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.