Diós habtorta



Elkészítés:
1. A sütőt 150 °C-ra bemelegítjük. Egy 32x28 cm-es tepsit kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibéleljük. A papírra 20 cm átmérőjű kört rajzolunk.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk, és még addig verjük, amíg a cukor fel nem oldódott. A vaníliás cukrot és a diót is belekeverjük.
3. A papírra rajzolt körre simítjuk, és 50-55 percig sütjük, hogy ropogós, mégis világos legyen. A sütőt elzárjuk, az ajtaját kinyitjuk, de a tésztát a sütőben hagyva hűtjük ki.
4. A töltelékhez a cukrot a vízzel a tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor nem csak feloldódott, de világosbarna is lett. A tűzről lehúzva a diót belekeverjük, majd kissé kiolajozott tányérra öntjük, kihűtjük. Mozsárban vagy nyújtófával összetörjük, és a tejszínhabba keverjük.
5. A habot a tésztára simítjuk, és barackszeletekkel díszítjük. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a tészta kissé megpuhuljon.